Consumentenbond wil nieuw voedselkeuzelogo invoeren

De Nederlandse Consumentenbond wil een nieuw voedselkeuzelogo invoeren. Het gaat om de zogenoemde Nutri-Score. De consumentenbond heeft vijftig tussendoortjes van dit logo voorzien om te laten zien dat het nieuwe logo effectief is. De Nutri-Score zou de keuze voor gezonde producten vereenvoudigen ten opzichte van de bestaande logo’s.

Bij de Nutris-core worden producten ingedeeld in de letters A, B C, D en E. De letter A betekent gezond en de letter E  betekent ongezond. Zo is met één korte blik duidelijk hoe gezond (of ongezond) een tussendoortje is. Volgens de Consumentenbond scoort slechts één op de vijf tussendoortjes gezond (letter A).

Hieronder een voorbeeld van hoe producten door de Consumentenbond ingedeeld worden met de Nutri-score.

 

 

In gezond ogende tussendoortjes zoals mueslirepen, pindakaasrepen en havermoutrepen zit veel suiker en/of verzadigd vet. Rijstwafels met yoghurt krijgen hierdoor net als Mars en Snickers, de letter E. In het laagje yoghurt op een rijstwafel zitten ongeveer vier suikerklontjes en acht gram verzadigd vet.

Andere landen gebruiken het systeem al, met goede resultaten. Volgens het Preventieakkoord moet er in 2020 een ander voedselkeuzelogo komen. Volgens de Consumentenbond moet dit de Nutri-score worden omdat het momenteel het beste voedselkeuzelogo is. en voor iedereen te begrijpen.

Vorig bericht
Leefstijlgeneeskunde moet een grotere rol krijgen in de gezondheidszorg
Volgend bericht
“Zorgkosten stijgen door nutteloze ingrepen”

Ook interessant