Opnameduur in Nederlandse ziekenhuizen is kortste van Europa

Patiënten in Nederland die in het ziekenhuis opgenomen worden, kennen een opnameduur van gemiddeld 4,5 dag. Hiermee heeft Nederland de kortste ‘ligduur’ van Europa. Dit blijkt uit een onderzoek van Eurostat.

Dat zijn opmerkelijke cijfers, want in buurland Duitsland duurt een opname gemiddeld maar liefst twee keer zo lang. Volgens Patiëntenfederatie Nederland doet ons land het ‘zo goed’ omdat we een efficiënt stelsel hebben. De patiënt kan vaak snel weer naar huis voor verder herstel. Dit is voor patiënten meestal erg prettig. De laatste cijfers laten zien dat patiënten gemiddeld binnen 4,5 dag weer naar huis mogen, terwijl dit een jaar geleden nog gemiddeld 5,2 dagen per patiënt was.

Risico op infecties

Ziekenhuizen zijn ondanks strenge hygiëneprotocollen een plek waar het risico op infecties groter is. Dit komt door de grote hoeveelheid van zieke patiënten in een relatief kleine omgeving. Het is daarom verstandig patiënten zo snel mogelijk weer naar huis te laten gaan.

Kostenbesparing

Een belangrijke reden voor kortere verblijven in het ziekenhuis is waarschijnlijk ook kostenbesparing. Ziekenhuisopnames zijn erg duur, maar tegelijkertijd gaat er steeds minder geld naar ziekenhuizen toe. Ziekenhuizen worden zo gedongen de de ligduur te beperken.

Kortere opname niet altijd beter

Uit een onderzoek van 2017 blijkt echter wel dat één op de tien patiënten al binnen dertig dagen weer terug is in het ziekenhuis. Dit zou te wijten zijn aan dat patiënten soms wel erg makkelijke de mededeling krijgen dat ze naar huis mogen omdat ze beter zouden zijn. Hierbij vergeten artsen weleens te vragen of naar huis gaan wel mogelijk is.

Niet iedere patiënt is dan ook even blij met het snelle ontslag omdat niet altijd het gevoel aanwezig is beter te zijn. Vooral bij ouderen wordt dit gezien. Jongeren vinden het vaak prima om ontwikkelingen rond hun herstel digitaal door te geven. Er zou daarom extra aandacht moeten komen voor de zorg rond ouderen die in het ziekenhuis belanden.

Meestal gaat het sneller naar huis sturen echter goed, zonder dat de patiënt zorg te kort komt. De technieken in ziekenhuizen zijn erg veel verbeterd de afgelopen jaren. Zo worden er meer kijkoperaties uitgevoerd waardoor patiënten in veel gevallen al binnen een dag naar huis toe mogen.

Vorig bericht
Maag- en darmklachten tijdens het sporten
Volgend bericht
Ziekenhuizen gebruiken speciale grieptest tijdens griepepidemie

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.