MRI-onderzoek vergroot de kans dat borstkanker sneller wordt ontdekt

Bij vrouwen met dicht borstklierweefsel kan een MRI-onderzoek ervoor zorgen dat borstkanker eerder wordt ontdekt. Grootschalig Nederlands onderzoek heeft dit aangetoond. De resultaten hiervan worden gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Voor het onderzoek zijn in acht Nederlandse ziekenhuizen 4.800 vrouwen met dicht borstklierweefsel onderzocht. Het is het eerste juist uitgevoerde onderzoek naar de meerwaarde van een MRI-onderzoek bij borstkanker. 

Jaarlijks krijgen één miljoen vrouwen een mammografie (borstonderzoek). Acht procent hiervan heeft dicht borstklierweefsel. Dit zijn 80.000 vrouwen. Deze vrouwen hebben een twee keer zo grote kans op borstkanker. Maar door het dichte borstklierweefsel zijn tumoren moeilijker te vinden. Een mammografie is namelijk een röntgenfoto van de borstklieren. Een tumor laat dan normaal een witte vlek zien. Maar door het dichte borstklierweefsel is de röntgenfoto veel witter dan anders. Hierdoor is het veel moeilijker om tumoren te zien.

Door gebruik te maken van een MRI-onderzoek bij deze vrouwen kunnen er per jaar 300 gevallen van borstkanker eerder worden ontdekt.

Paul Blokhuis, staatssecretaris van volksgezondheid, heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij hierover advies zal vragen. De Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaan dit verder onderzoeken. Volgend jaar zomer zal vanuit deze instanties hierover een advies komen.

Het MRI-onderzoek heeft ook nadelen. De kosten voor een MRI-onderzoek zijn vele malen hoger dan een röntgenfoto. Op het moment zijn de kosten voor het bevolkingsonderzoek voor borstkanker al 67 miljoen. Een MRI-onderzoek laat daarnaast ook vele andere afwijkingen zien, die later niets blijken te zijn. Het wachten op de uitslag is voor veel vrouwen mentaal erg zwaar.

Vorig bericht
Zuivel, is het gezond of niet? De Feiten en fabels
Volgend bericht
Artsen stellen hardere eisen voor vuurwerkbeperking

Ook interessant