HIV binnenkort te genezen?

Volgens Utrechtse onderzoekers zijn twee patiënten mogelijk genezen van HIV. En in Amerika zijn ze erin geslaagd HIV cellen te vernietigen bij muizen. Dit zijn recente resultaten die hoop geven voor de 37 miljoen mensen ter wereld die besmet zijn met HIV.

Twee mensen met HIV mogelijk genezen

Utrechtse onderzoekers hebben bekend gemaakt dat twee mensen mogelijk genezen zijn na stamceltherapie. Deze therapie kregen ze voor leukemie. Echter bleek na deze therapie ook het HIV-virus niet meer te vinden in het lichaam. Eén patiënt is na 18 maanden zonder gebruik van medicijnen nog steeds vrij van het HIV-virus. De andere patiënt is ook zonder medicijnen na 3,5 maand nog steeds vrij van het HIV-virus.

Deze resultaten zijn hoopgevend. Het geeft ook aan dat er mogelijkheden zijn en onderzoek hard nodig is. Stamceltherapie is ingrijpend en wordt alleen gedaan als er geen andere mogelijkheden zijn. 15-20% overlijdt bij een stamceltransplantatie. Volgens Mark Vermeulen van het aidsfonds moet er daarom een minder ingrijpende behandeling komen.

Laser-art vernietigt HIV cellen bij muizen

De zogenoemde Laser-art therapie kan heel gericht HIV cellen bewerken. Op deze manier zorgen ze ervoor dat geïnfecteerde cellen niet meer vermenigvuldigen. Dit is een enorme doorbraak voor een gerichte therapie bij HIV patiënten.

Onderzoekers zijn nog steeds terughoudend met hun uitspraken of deze therapie ook werkt bij mensen. Mensen hebben veel meer cellen die vernietigd moeten worden. Dus het is niet te zeggen of deze therapie werkt bij mensen. Maar de resultaten zijn wel hoopvol. Het geeft veel mogelijkheden tot verder onderzoek.

Vorig bericht
Verlamde hand weer te bewegen dankzij zenuwomleiding
Volgend bericht
Onderzoek naar medicijn voor Alzheimer gestopt door averechts effect

Ook interessant