Facebook slecht voor het geheugen

‘Facebook is slecht voor het geheugen’, een gewaagde opmerking in de hedendaagse tijd, helaas voor velen is het de realiteit. Uit onderzoek van geheugenonderzoeker Erik Fránsen is gebleken dat ons geheugen negatief wordt beïnvloed door onze smartphone- en internetsamenleving.

Vroeger waren er vaker momenten waarin je even niets deed, gewoon even verstand op nul en voor je uit staren. Tegenwoordig is het hip om nog even snel je email te checken, een tweet de wereld in te sturen of te kijken wat je vrienden aan het doen zijn op Facebook, wanneer je even niets aan het doen bent.

Doordat we constant bezig zijn met van alles, krijgt ons brein niet genoeg ruimte en tijd om de impulsen en indrukken die het krijgt, te verwerken. Tijdens een rustige periode met weinig hersenactiviteit krijgt het brein de gelegenheid om gedachten te ordenen en stuurt het recente gebeurtenissen richting het geheugen. Door de constante stroom van nieuwe indrukken raakt ons werkgeheugen propvol en krijgen de hersenen niet de kans om deze indrukken op te slaan in het langetermijngeheugen.

Het resultaat is een drukke dag waarvan nog maar weinig herinnerd kan worden. De oplossing? Meer tijd voor jezelf en de rust in jezelf proberen te vinden.

Tags: facebook slecht geheugen, geheugen

Vorig bericht
Symptomen hartinfarct bij vrouwen anders
Volgend bericht
Onderzoek naar bijwerkingen griepprik

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.