Kunnen therapeuten ruggenwervels of het bekken ‘rechtzetten’?

De term ‘rechtzetten van de wervels, rug of bekken’ wordt nog veel gebruikt door therapeuten. Maar kan dit überhaupt wel? Manueel therapeuten, chiropractors en osteopaten kunnen wervels niet rechtzetten. Het kan wel zo zijn dat er een scheefstand is. Dit is vaak heel normaal. Maar deze scheefstand is onmogelijk recht te zetten of duwen in een therapeutische behandeling. Wat gebeurt er dan wel tijdens zo’n behandeling?

Mensen met rugklachten gaan naar verschillende zorgverleners. Een aantal daarvan vertelt dat je scheef staat en dat dit rechtgezet moet worden. Door zeer indrukwekkende bewegingen en technieken ‘kraakt’ het hele lichaam. Doordat het zo heftig kraakt zou alles weer goed staan. In sommige gevallen wordt dit iedere x-aantal weken herhaald.

Het zou een mooie boel worden als therapeuten een wervel kunnen verplaatsen. Wat als het mis gaat? Wat gebeurt er als de wervel toch wat anders verplaatst? Toch vervelend als de wervel dusdanig verplaatst dat het een zenuw of nog erger het ruggenmerg beschadigt. Krijgen we dan een dwarslaesie?

Zijn wij als zorgverleners die ruggen rechtzetten zo goed in ons vak dat we nooit fouten maken? Worden al die wervels in al die behandelingen echt ‘goed’ gezet, en niet één fout? Dan zou de uitdrukking ‘fouten maken is menselijk’ blijkbaar niet voor iedereen gelden.

Natuurlijk maken zorgverleners fouten, we proberen het zo min mogelijk te doen. Maar het is helaas niet mogelijk om geen fouten te maken. Gelukkig kunnen wij geen ruggen of bekken rechtzetten en zijn de eventuele fouten daarom helemaal niet zo ernstig.

Wat gebeurt er dan wel tijdens het kraken van de rug?

De druk rondom een wervel- of bekkengewricht wordt opgeheven. Denk hierbij aan het leegdrukken van noppenfolie of een zuignap van de muur trekken. Door langdurig verkeerd belasten (over- of onderbelasten), lang dezelfde houding aanhouden of door een ongeval kan een gewricht ‘blokkeren’. Dit zorgt ervoor dat een gewricht niet meer goed kan bewegen. Door deze blokkering treden er veel veranderingen op rondom het gewricht. De spierspanning stijgt, wat pijn kan veroorzaken. Door deze verhoogde spierspanning wordt er nog minder bewogen, wat de blokkering verergert. Mogelijk ga je hierdoor ook een beetje ‘scheef’ staan. Als een gewricht niet goed kan bewegen neemt ook de druk op het kraakbeen toe. Verhoogde druk op het kraakbeen kan zorgen voor slijtage.

Door het ‘kraken’ wordt deze blokkering opgeheven. Door de blokkering op te heffen worden voorwaarden gecreëerd om te herstellen. Vooral het weer goed kunnen bewegen van het gewricht is hier belangrijk voor. Door beweging worden alle cellen weer voorzien van bloed en voedingsstoffen. Wanneer je na het ‘kraken’ het gewricht niet blijft bewegen, keert de blokkering weer terug. Vandaar dat veel mensen met regelmaat de rug laten ‘kraken’. Handicaps en beperkingen daargelaten, is dit vaak dus eigenlijk gewoon luiigheid van de mens om zelf goed voor het lichaam te zorgen.

Kan een wervelkolom of bekken scheef staan?

Ja, dit is in 99,9% van de mensen het geval. Bijna niemand is symmetrisch, dus een scheefstand hoeft helemaal niet erg te zijn. Het lichaam is zo goed gemaakt dat het leert omgaan met de bouw. Deze bouw wordt al tijdens de geboorte bepaald. Wanneer de gewrichten gewoon goed blijven bewegen is er niets aan de hand. Het lichaam zelf zorgt vaak voor een mooi evenwicht. Alleen wanneer dit evenwicht verstoord wordt, kan een scheefstand klachten geven.

Het evenwicht kan verstoord worden door verandering in bewegen of leefpatroon. Topsporters die ineens stoppen, of werkzaamheden die veranderen. Maar ook door stress, ziektes of andere randomstandigheden. Het is dan niet nodig om de scheefstand aan te pakken, maar om een nieuwe balans te vinden. Is een scheefstand echt zo ernstig dat deze rechtgezet moet worden? Dan zal dit middels een ingrijpende operatie gebeuren door een orthopedisch chirurg.

Conclusie

Vraag zorgverleners die zeggen wervels, ruggen of het bekken recht te zetten, om een betere uitleg. Ze bedoelen het goed, maar de uitleg is niet correct. Informatie is het belangrijkste in de behandeling van klachten. Zolang de patiënt niet begrijpt wat er aan de hand is, zal het herstel moeizamer gaan. De informatie moet dus wel goed zijn. Vooral de uitleg dat je na het ‘kraken’ zelf aan de slag moet om klachten te voorkomen is hierin belangrijk.

Vorig bericht
Aantal verslaafden aan zware pijnstillers neemt toe in klinieken
Volgend bericht
Invloed moedermelk op gezondheid van de baby

Ook interessant