UMC ontvangt 5 miljoen voor productie goedkopere medicijnen

Het Academisch ziekenhuis Amsterdam UMC heeft 5 miljoen euro ontvangen voor de productie van medicijnen. Het UMC gaat hiermee dure medicijnen namaken en goedkoper aanbieden. Omdat de medicijnen in de eigen apotheek gemaakt worden, zijn ze sneller beschikbaar en vele malen goedkoper dan de middelen die de farmaceutische industrie levert.

Het Amsterdamse ziekenhuis heeft de 5 miljoen euro gekregen van de Vriendenloterij, die jaarlijks geld uitkeert aan haar goede doelen, waarvan het Amsterdam UMC er een van is.

Het doel is om de inzet van medicijnen voor zeldzame ziekten te verbeteren. Het UMC gaat onderzoeken hoe medicijnen tegen een redelijke vergoeding bij patiënten ingezet kunnen worden. De opgedane kennis wordt via een kennisplatform gedeeld met andere ziekenhuizen en apothekers. Ook krijgen apothekers hulp bij het zelf (goedkoop) bereiden van dure medicijnen.

Het ziekenhuis maakte een jaar geleden al een veel goedkopere variant van een geneesmiddel tegen een erfelijke stofwisselingsziekte. De fabrikant verhoogde de prijs van het medicijn CDCA in korte tijd maar liefst naar 200.000 euro. Dit terwijl de apotheek van het ziekenhuis het middel voor 20.000 euro kon namaken.

Het Amsterdam UMC wil ieder jaar zelf een duur medicijn namaken. Door dit zelf te doen of een bedrijf te helpen dat dit vanuit maatschappelijk verantwoorde motieven wil doen.

Vorig bericht
Voedingscentrum waarschuwt voor goudbruin gebakken eten
Volgend bericht
Beginnen met hardlopen

Ook interessant