Omgaan met vermoeidheidsklachten

Niet kunnen slapen, nacht na nacht wakker liggen, woelen tot je er “moe” van wordt, maar slapen lukt niet. Extreme vermoeidheid is het gevolg. Veel mensen hebben hier last van. Dieetkompas publiceerde onlangs nog 3 tips die helpen om van moeheid af te komen.

Wat kun je zelf doen tegen die extreme vermoeidheid?

Moeheid: de oorzaken

Mensen raken niet zomaar moe. Moeheid wordt veroorzaakt door teveel fysieke en mentale belasting, waar te weinig rust tegenover staat. De oorzaken van moeheid kunnen overal vandaan komen:

  • Stress op het werk;
  • Een vervelende thuissituatie;
  • Ziekte.

Het is van belang om eerst te achterhalen waar die extreme moeheid vandaan komt. Waarschijnlijk heb je zelf al een vermoeden waarom jij ’s nachts niet in slaap kan komen en overdag zo moe bent. Zorg ervoor dat je dit voor jezelf helder hebt. Dat is de sleutel van de oplossing.

Aanpakken van vermoeidheidsklachten

Je moet vermoeidheidsklachten tijdig aanpakken, voordat ze resulteren in een burn-out of in een depressie. Het aanpakken van vermoeidheidsklachten doe je door te zorgen dat je overdag veel energie verbruikt, maar ook je hoofd goed leeg maakt. Ga bijvoorbeeld regelmatig een flinke wandeling maken, pak de fiets en ga er al fietsend op uit. Zorg er voor dat je energie dusdanig opraakt dat je echt moe bent en echt moet slapen. Ook is het van belang om vlak voor het slapengaan al in een ontspannen modus te verkeren.

Hoe raak je ontspannen?

Er zijn verschillende manieren om ontspannen te raken en goed te kunnen slapen. Het verschilt van persoon tot persoon hoe je dat aanpakt. Ideeën zijn bijvoorbeeld:

  • Het nemen van een lekker warm bad of een lange douche;
  • Het lezen van een boek, waarbij je je helemaal afzondert;
  • Het gebruik van tablets, smartphones en andere devices zoveel mogelijk beperken (ze geven namelijk prikkers af aan het brein, waardoor je hersenen nog lang doordraaien);
  • Het drinken van kruidenthee (Goedennacht-thee is gewoon in de supermarkt te koop).
    Ook moet je leren omgaan met stress van het werk of stress thuis. Wanneer er zaken spelen die aangepakt kunnen worden, moet je dat doen. Bijvoorbeeld een scheiding, huiselijk geweld. Maar wanneer jij geen invloed hebt op die zaken hoe vervelend ze ook zijn: zoals ziekte moet je jezelf aanleren om een bepaald moment niet aan die stress te denken. Je moet tijd inplannen voor jezelf.

Onderschat ook voeding niet

Een ander belangrijke reden dat je niet goed kan slapen heeft te maken met je voeding. Gezonde, natuurlijke voeding is van het grootste belang als je lekker wil kunnen slapen. Je moet goed eten en drinken en daarbij zorgen dat je schadelijke stoffen – zoals koolhydraten en ongezonde vetten – weert. Een dieet kan hierbij helpen. Je zal dan zien dat doordat je gezonder eet, je lichaam ook gezonder wordt. Je wordt fitter en vitaler, hebt minder last van pijntjes en kwaaltjes. Daardoor kun je ’s nachts veel beter in slaap komen. Ook krijg je door gezonde voeding veel meer energie en kun je dingen gaan doen waar je echt moe van wordt.

Geen verbetering?

Treedt er nu geen verbetering op in je slaapproblemen en vermoeidheidsklachten? Dan is het toch echt raadzaam om aan te kloppen bij de huisarts. Die kan misschien met jou uitzoeken waar de klachten vandaan komen en je helpen bij het zoeken naar een oplossing. Soms is het genoeg om met iemand te gaan praten, zoals een therapeut of psycholoog, maar soms word je ook opgenomen in het ziekenhuis en wordt op die manier je slaapritme en –gedrag in kaart gebracht. Het is hoe dan ook zaak dat je snel weer goed kunt slapen en lekker uitgerust raakt.

Tags: vermoeidheid, slaapklachten

Vorig bericht
Goedkoopste zorgverzekering biedt uitkomst bij stijgende zorgpremies
Volgend bericht
Philips AED’s veel verkocht

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.