Aantal verslaafden aan zware pijnstillers neemt toe in klinieken

Er zitten steeds meer personen in afkickklinieken die verslaafd zijn aan zware pijnstillers. Afkickklinieken zien een nieuwe grote groep mensen die verslaafd zijn aan zware pijnstillers, zoals Oxycodon. Het aantal verslaafden is in de afgelopen zes jaar tijd verdrievoudigd.

Uit cijfers van een onderzoek door het NRC blijkt er een toename van 92 naar 292 in drie jaar tijd. Deze cijfers zijn afkomstig van vijf klinieken in Nederland. De toename zet ook dit jaar nog door. Er zijn dit jaar al 252 verslaafden aangemeld.

Door de behandelaars wordt er van een “nieuwe groep verslaafden” gesproken. Door de snelle groei kan dit grote problemen geven in de afkickklinieken. Deze klinieken kampen nu al met een personeelstekort.

Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, geeft aan dat 10% van de Nederlanders vatbaar is voor verslavingen. Er zijn nu 252 verslaafden aangemeld, maar het werkelijke aantal ligt volgens Albert in de duizenden verslaafden.

De toename van het gebruik van zware pijnstillers werd eerder ook al door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geconstateerd.

Stijging gebruik zware pijnstillers

Het aantal gebruikers is in zeven jaar gestegen van 650.000 naar 1 miljoen mensen. Deze cijfers komen van Stichting Farmaceutische Kengetallen. 450.000 mensen van deze groep nemen Oxycodon. Dit is een pijnstiller die lijkt op morfine, maar twee keer zo sterk is. Het is bedoeld als pijnstiller na heftige buikoperaties of bij kanker. Maar het wordt ook steeds vaker voorgeschreven bij bijvoorbeeld normale rugklachten.

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve effecten van Oxycodon. Naast dat het de pijn remt, werkt het licht euforisch, maar is het vooral extreem verslavend. Vaak worden de bijwerkingen van Oxycodon niet genoemd volgens de verslavingsdeskundige en Albert Dahan. Maar na een maand kan Oxycodon al verslavend zijn.

Het afkicken van zware pijnstillers gaat gepaard met trillen, angst, braken en suïcidale gedachten. Het is voor veel mensen daarom moeilijk zelfstandig af te kicken van zware pijnstillers. Voor het afkicken moeten verslaafden de medicijnen langzaam afbouwen. Ineens stoppen kan veel problemen geven.

Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, is het aantal vergiftigingen door Oxycodon vertienvoudigd in tien jaar. En er is een toename van 50% in afgelopen jaar. Op het moment wordt onderzoek gedaan hoeveel mensen er komen te overlijden door deze vergiftigingen.

Iedereen kan verslaafd raken aan Oxycodon. Vaak zijn het mensen met heftige pijnklachten die nog nooit drugs hebben gebruikt. Doordat het middel door de arts wordt voorgeschreven ervaren ze zichzelf ook niet snel als verslaafd. Hierdoor is het veel moeilijker om hulp te vragen. Mensen moeten eerst zelf inzien dat ze verslaafd zijn.

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg gaf eerder dit jaar al aan het gebruik van zware pijnstillers terug te willen dringen.

Vorig bericht
Toename van gezondheidsklachten door lachgas
Volgend bericht
Kunnen therapeuten ruggenwervels of het bekken ‘rechtzetten’?

Ook interessant