Minister wil gebruik van zware en verslavende pijnstillers afremmen

Het gebruik van zware pijnstillers moet flink teruggedrongen worden. Dat vindt minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Zware pijnstillers zijn vaak effectief, maar hebben ook een verslavende werking. Een aantal artsen, apothekers en andere deskundigen hebben de opdracht gekregen om te bedenken hoe dit probleem opgelost kan worden.

De minister maakt zich vooral zorgen om de risico’s voor de gezondheid. Er moet daarom betere voorlichting komen voor gebruikers van zware pijnstillers en specialisten die ze voorschrijven.

De afgelopen 10 jaar is het gebruik van zware pijnstillers explosief gestegen. Dit heeft onder andere te maken met de vergrijzing en het gebruik van herhaalrecepten. Artsen zouden de zware middelen ook te makkelijk voorschrijven zonder goed na te denken over de bijwerkingen.

Volgens de minister moeten we alert zijn. Hij wil nog meer stijging in het gebruik voorkomen. Er wordt van ‘problematisch gebruik’ gesproken als een patiënt langdurig en onbegeleid gebruik maakt van de middelen. Langdurig gebruik kan in het ergste geval leiden tot vergiftiging. Hiervoor zijn de laatste jaren steeds vaker mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Gebruikers van opioïden zoals oxycodon hebben bij langdurig gebruik een grote kans op verslaving volgens de minister. Hij noemt als voorbeeld de Verenigde Staten. Hier zijn naar schatting 2,5 miljoen patiënten verslaafd aan deze zware middelen.

Vorig bericht
Autostuur viezer dan WC-bril openbaar toilet
Volgend bericht
Voedingscentrum waarschuwt voor goudbruin gebakken eten

Ook interessant