Toename van gezondheidsklachten door lachgas

Lachgas wordt steeds populairder onder jongeren. Het wordt gezien als een onschuldige partydrug. Maar de meldingen van gezondheidsklachten stijgen met de jaren. Met 13 meldingen in 2015, 54 in 2018 en al 67 gezondheidsmeldingen in 2019.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) maakt zich zorgen. Voornamelijk omdat steeds vaker extreme hoeveelheden (meer dan 50 ballonnen in een paar dagen) worden gebruikt.

De gezondheidsklachten ontstaan meestal door tijdelijk zuurstoftekort. Klachten die veel worden gezien zijn; misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Maar ook pijn op de borst, verwardheid, minder zicht en angst worden steeds vaker gezien.

Door het gebruik van lachgas kan een vitamine B12 tekort ontstaan. Klachten die duiden op vitamine B12 tekort door lachgas zijn tintelingen in de armen en/of benen. Een stof in het lachgas breekt vitamine B12 af in het lichaam. Door een tekort aan vitamine B12 kunnen ernstige neurologische klachten ontstaan.

Het risico op ernstige klachten neemt toe bij meer dan 10 ampullen lachgas per keer. Ongeveer 14% van de gebruikers haalt deze hoeveelheden. Ook het vaker nemen van lachgas vergroot het risico volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

De stijging van het aantal klachten wordt zorgwekkend genoemd door het NVIC. Het NVIC is onderdeel van het UMC Utrecht.

Vorig bericht
Veel tieners gebruiken slaapmiddel op jonge leeftijd
Volgend bericht
Aantal verslaafden aan zware pijnstillers neemt toe in klinieken

Ook interessant