Wagenziek? Wat kun je er nou tegen doen?

Wagenziekte, of ook wel bewegingsziekte. Het komt veel voor en maakt reizen soms echt een uitdaging. Altijd voorin moeten zitten, zakjes voor het overgeven bij de hand. Comfortabel is het niet. Hoe ontstaat bewegingsziekte? Nog belangrijke wat kun je er aan doen?

Wagenziekte is een onderdeel van de zogenoemde bewegingsziekte. Bewegingsziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Problemen hiermee komen niet alleen voor tijdens autorijden, maar ook tijdens vliegen of varen. Misselijkheid en duizeligheid zijn de bekendste kenmerken. Maar ook hoofdpijn, bleek worden, vermoeide ogen, zweten of trillen kunnen kenmerken zijn.

Hoe ontstaat bewegingsziekte?

Volgens artsen komt het doordat de hersenen de verschillende prikkels van de zintuigen niet goed kunnen verwerken. Vooral het zicht speelt hierin een belangrijke rol. Het evenwichtsorgaan en de spieren moeten een signaal afgeven tijdens bewegen. Wanneer de ogen niet kunnen zien welke kant de beweging opgaat, ontstaat er verwarring in de hersenen. Vooral bij zeeziekte is dit heel duidelijk. De veel genoemde tip is dan kijken naar de horizon. De ogen moeten een vast punt hebben, om te zien dat het lichaam in beweging is. Veel mensen hebben hier in meer of mindere mate last van. Het wordt pas echt een ziekte genoemd als iemand bij dezelfde beweging ziek wordt. En het lichaam zich niet kan aanpassen. Hierdoor vormt de ziekte een beperking in hun leven.

Kan je over bewegingsziekte heen groeien?

Ja, sommige mensen groeien over bewegingsziekte heen. Dit is heel verschillend, dit komt doordat sommige mensen veel gevoeliger gebouwd zijn dan anderen. Hersenen passen zich aan gedurende het leven. Hierdoor kunnen mensen in verloop van tijd erover heen groeien. En naarmate we ouder worden, worden de hersenen en evenwichtsorganen minder gevoelig.

Wat kun je doen bij bewegingsziekte?

Artsen adviseren verschillende dingen.

  • Zorg er altijd voor dat je ziet waar je heen gaat. Reis vooruit in de trein, lees geen boek in de auto of kijk naar de horizon op een boot.
  • Zorg ervoor dat je goed uitgerust op reis gaat. Vermoeidheid maakt het voor de hersenen lastiger om prikkels te verwerken.
  • Eet niet teveel voor vertrek. Hierdoor is de kans op misselijkheid kleiner.
  • Afleiding helpt ook altijd om de symptomen te verdragen. Alleen lezen is hierin dus vaak niet aan te raden.
  • Reistabletjes kunnen ook werken. Deze tabletjes zorgen ervoor dat je wat suffer wordt. Hierdoor val je sneller in slaap en heb je geen last van bewegingsziekte.
  • Er bestaan ook bandjes tegen wagenziekte die je om je pols draagt in de auto. Dit werkt op basis van de acupressuur en zou voor veel mensen uitkomst bieden tegen wagenziekte.

Vorig bericht
Mensen met diabetes overlijden eerder
Volgend bericht
Zo bepaal je de juiste hoogte van je rollator

Ook interessant