Mensen met diabetes overlijden eerder

Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes gemiddeld eerder overlijden dan mensen zonder diabetes. Onderzoeksinstituut Nivel en het RIVM hebben voor de eerste keer onderzoek gedaan hoeveel diabetici in Nederland Overlijden.

Het Diabetes Fonds geeft aan dat de gemiddelde levensverwachting bij diabetes type 1 dertien jaar lager en bij type 2 vier jaar lager is. De levensverwachting bij diabetici hangt samen met de mate waarin hun bloedglucose onder controle is en het optreden van complicaties. Complicaties die kunnen optreden zijn hart- en vaatziekten en schade aan de ogen, voeten, nieren en zenuwen.

Gemiddeld overlijden 39.000 mensen per jaar met diabetes.  Dat is ruim een kwart van het totaal aantal overledenen meldt het Nivel en het RIVM. In Nederland hebben bijna 1,2 miljoen Nederlanders diabetes. Naar verwachting loopt dit op tot ruim 1,4 miljoen in 2040.

Schokkende resultaten

Interniste- vasculaire geneeskunde/ diabetologie Dr. Erik Serné, vindt deze resultaten schokkend. Het verschil in levensverwachting tussen diabetici  en mensen zonder diabetes is enorm. Daarnaast is Erik Serné wel hoopvol door diverse ontwikkelingen. Vooral bij type 2 diabetes zijn er innovatieve behandelingen. Een verandering van leefstijl heeft aangetoond, bij type 2 diabetes dat dit verlies in levensjaren kan beperken. Ook bij type 1 zijn de vroegtijdige en strikte behandeling van de hoge bloedsuikerwaarden hoopgevend. Deze hoge bloedsuikerwaarden zijn de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Vooral de hoeveelheid mensen met type 2 diabetes neemt snel toe. Een grote oorzaak hierin is onze huidige leefstijl. Door een verandering van deze leefstijl kan diabetes worden voorkomen. Vooral meer bewegen, gezonder eten en minder stress. Dit klinkt eenvoudig, maar is het zeker niet. Vaak is dit alleen mogelijk met gedragsverandering en dat is niet een snelle verandering. Het heeft tijd nodig om je levensstijl aan te passen. Maar de resultaten van dit onderzoek geven aan, hoe noodzakelijk dit is.

Vorig bericht
Fit4Surgery: gezonder een operatie in, minder complicaties en beter herstel
Volgend bericht
Wagenziek? Wat kun je er nou tegen doen?

Ook interessant