Fit4Surgery: gezonder een operatie in, minder complicaties en beter herstel

Fit4Surgery is een programma voor patiënten die geopereerd gaan worden. Het is al langere tijd bekend dat hoe fitter een operatie erin, hoe fitter eruit. De revalidatie nadien is korter en de kans op complicaties is kleiner. Drie ziekenhuizen in Nederland bieden dit programma sinds 2021 aan. Maar ook zorg dichterbij huis zoals een fysiotherapeut en diëtiste bieden deze zorg.

Voor wie is Fit4Surgery?

Op dit moment wordt Fit4Surgery aangeboden aan meerdere patiëntgroepen die een grote operatie moeten ondergaan zoals bij:

 • Darmkanker
 • Alvleesklierkanker
 • Leverkanker
 • Aneurysma

Vanaf 2022 wordt het programma ook aangeboden voor patiënten die onder behandeling zijn bij de afdelingen:

 • Neurochirurgie
 • Hoofd-hals oncologie
 • Plastische chirurgie
 • Orthopedie
 • Urologie

Maar in principe geldt het voor elke operatie, hoe fitter erin, hoe fitter eruit. Het programma wordt alleen nog niet voor alle aandoeningen aangeboden. Dit betekent niet dat het dan niet zinvol is om de conditie en kracht te verbeteren voor een operatie.

Hoe ziet het programma van Fit4Surgery eruit?

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen gericht op fysieke training, voeding, mentale aspecten en behandelen van belemmerende factoren. Bij het programma zijn verschillende zorgprofessionals betrokken zoals fysiotherapeuten, diëtisten, coaches en artsen.

Het grootste onderdeel is de fysieke training, maar ook stoppen met roken of alcohol drinken valt onder het programma. Het programma duurt minimaal 3 weken. Zelfs in deze korte tijd is veel winst te behalen.

De fysieke training bestaat uit conditietraining en krachttraining. Deze training dient 3x per week te worden gevolgd bij een fysiotherapeut. Daarnaast moet dagelijks een uur worden gewandeld of gefietst. Door de intensiteit van de training is goede voeding enorm belangrijk. Vooral het eten van eiwitten en voldoende inname van vitamines en mineralen. Een diëtiste weet hier alles van en geeft deze begeleiding.

Ook slaap en stress worden meegenomen in het programma. Als hier problemen bij zijn kan een coach of psycholoog hulp bieden.

Het is dus een intensief programma, maar de kans op complicaties wordt enorm verkleind en het herstel gaat sneller. Patiënten ervaren het vooral als heel positief dat ze zelf invloed hebben op de operatie. Ze zijn niet alleen afhankelijke van de arts. Dat geeft een gevoel van controle.

Waar kan Fit4Surgery gevolgd worden?

Op het moment zijn er drie ziekenhuizen die het aanbieden:

 • Radboudumc in Nijmegen
 • Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch
 • Maxima Medisch Centrum in Eindhoven

Maar hiernaast zijn veel artsen en zorgprofessionals bekend met het programma. Vraag ernaar bij de arts en deze kan helpen bij het vinden van de juiste fysiotherapeut in de omgeving.

Vorig bericht
Dankzij deze methode wordt jouw pijn tijdens het zitten verlicht
Volgend bericht
Mensen met diabetes overlijden eerder

Ook interessant