Ritmisch trillende sokken bij Parkinson

Een nieuw onderzoek van het Radboudumc, de Universiteit van Twente en Medisch Spectrum Twente moet aan gaan tonen dat ritmisch trillende sokken patiënten kunnen helpen die last hebben van blokkerende benen tijdens het lopen. De onderzoekers willen op deze manier Parkinson-patiënten helpen bij het zogenoemde ‘freezing of gait’, wat vaak in een verder gevorderd stadium van Parkinson optreedt.

Patiënten kunnen dan opeens niet meer of bijna niet meer lopen. Ze krijgen hun voeten niet meer van de grond, alsof ze vastgeplakt zitten. Dit geeft een extra valrisico omdat de rest van het lichaam wel naar voren beweegt. Meestal is er een bepaalde trigger nodig om het lopen weer te verbeteren. Vaak wordt dit gestimuleerd door het looptempo aan te geven met ritmische geluiden. Ook bestaat er een techniek waarbij er met een laser vanuit de schoen een lijn op de grond geprojecteerd wordt in het ritme van de stappen.

Meer informatie over de ziekte van Parkinson.

Onzichtbare oplossing

Het nadeel van triggers via geluid of met een laser is dat omstanders merken dat er iets met de patiënt aan de hand is. Ritmisch trillende sokken zouden onzichtbaar toch voor de juiste triggers kunnen zorgen.

De trillende sok is bedacht door Carola Koopman, studente biomedische technologie. Ze hebben een speciaal vakje waarin een computertje geplaatst wordt. Een aangesloten draadje geeft trillingen aan de voet.

Michael J. Fox financiert het onderzoek

Een test met acht proefpersonen verliep zo goed dat de Michael J. Fox Foundation 200.000 euro doneert voor de verdere ontwikkeling van de sok. De acteur heeft zelf ook de ziekte van Parkinson en probeert met zijn foundation een behandeling te vinden waarmee de ziekte bestreden kan worden. De ritmisch trillende sokken zullen bij totaal 40 patiënten getest worden.

Vorig bericht
Oncologen en wetenschappers waarschuwen tegen het anti-kanker dieet
Volgend bericht
Energielabel met aantal calorieën op sterke drank

Ook interessant