Zo bepaal je de juiste hoogte van je rollator

Je wereld kan kleiner worden als je ouder wordt, na een ongeval of als je aan een chronische ziekte lijdt. Door middel van een rollator kun je je wereld zo groot mogelijk houden. Een rollator geeft je niet alleen lichamelijk meer zekerheid, maar sterkt je ook mentaal om er meer op uit te gaan en vaker te bewegen. Het is daarbij wél van belang dat je je rollator op de juiste manier afstelt. Hoe je dat doet? Je leest het hier!

De basis

Jezelf verzekeren van een correcte lichaamshouding is zeer belangrijk. Als je structureel verkeerd loopt door een onjuist afgestelde rollator kan dat namelijk allerlei nare lichamelijke klachten veroorzaken. Het afstellen van een rollators komt daarom behoorlijk nauw. Het is het handigst om dit niet alleen te doen, maar samen met iemand anders die kan controleren of je goed staat. Het afstellen doe je als volgt:

  • Sta rechtop, zo dicht mogelijk bij de rollator;
  • Laat de armen ontspannen naar beneden hangen;
  • Stel de handgrepen af ter hoogte van de polsen;
  • Zet beide handgrepen even hoog;
  • Wanneer je de handgrepen vastpakt, zijn de armen licht gebogen;
  • Is de juiste hoogte bepaald? Onthoud deze dan, zodat je op een later moment eenvoudig weer de juiste hoogte kunt instellen.

De details

Te laag afgestelde handgrepen

Zorg ervoor dat je je rollator niet te laag afstelt. Staan de handgrepen van je rollator te laag? Dan loop je met een (te) gebogen rug en bovendien te ver van de rollator vandaan. Op die manier geeft deze geen, of in ieder geval niet de noodzakelijke, steun en vergroot het valrisico aanzienlijk.

Te hoog afgestelde handgrepen

Vaker worden rollators te hoog afgesteld. Veelal vanuit de gedachte: hoe hoger, hoe veiliger. Te hoog afgestelde handgrepen lopen echter buitengewoon onprettig, het kost meer kracht om te steunen en bovendien kan het nekklachten veroorzaken. Bij een te hoge afstelling worden de ellebogen namelijk sterk gebogen of juist gestrekt, waardoor je vanzelf je schouders optrekt en je nekspieren onnodig belast.

Vorig bericht
Wagenziek? Wat kun je er nou tegen doen?
Volgend bericht
Bloedarmoede: snel moe en duizelig

Ook interessant