“Antidepressiva hebben vaak geen zin en hebben veel bijwerkingen”

Ongeveer 1.2 miljoen mensen slikken antidepressiva in Nederland. Volgens oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl hebben antidepressiva vaak geen zin en hebben ze veel ernstige bijwerkingen. De epidemioloog stelt dat lang niet alle mensen die antidepressiva slikken deze nodig hebben. De effectiviteit is volgens hem maar minimaal, terwijl de bijwerkingen ernstig kunnen zijn. Over dit onderwerp heeft hij een boek geschreven.

De geringe werking van antidepressiva

Antidepressiva worden in Nederland niet alleen bij de depressie voorgeschreven. Ook bij angt- en dwangstoornissen worden ze voorgeschreven. Terwijl hierbij het effect niet bewezen is. Ongeveer 2% van de mensen is volgens Bijl gebaad bij antidepressiva. Dat zouden ongeveer 24000 mensen zijn in plaats van 1.2 miljoen. Mensen met een zware depressie hebben volgens de epidemioloog wel baad bij antidepressiva.

Toch geven mensen met een lichtere vorm van depressie ook aan baad te hebben bij de medicijnen. Volgens Bijl is dit waar, maar komt het niet door de medicijnen. De klachten bij een depressie worden in de loop van de tijd ook minder. Dit is het normale beloop van de ziekte.

Na drie maanden is 1/3 derde al over de somberheid heen en na zes maanden is dit zelfs al 2/3. Of je nu wel of geen medicijnen slikt. Aldus de oud-huisarts.

Werking van antidepressiva

Antidepressiva halen de scherpe kantjes van de depressie af. Dit vermindert de klachten. Voor het bepalen in welke zwaarte van depressie je valt wordt een vragenlijst gebruikt. Hier kun je tussen de 0-52 scoren. Boven de 20 val je in de categorie zware depressie. Op dat moment worden antidepressiva ook voorgeschreven.

Na acht weken wordt de vragenlijst opnieuw afgenomen. Met de medicijnen is de score verlaagd van 20 naar 12. Dat is een forse en goede verlaging. Maar uit onderzoek is gebleken dat zonder medicijnen de score ook verlaagd van 20 naar 13, merkt de epidemioloog op.

Er zit op dat moment dus maar 1 punt verschil in stelt hij. Voor de wetenschap is dit een relevant verschil. Het wordt dan ‘statistisch significant’ genoemd. En dit is de eis voor medicijnen om op de markt te komen. Maar er wordt volgens Bijl niet gekeken of het klinisch relevant is. Dat wil zeggen of de patiënt dit punt verschil ook merkt. En wat is gebleken dat een patiënt dit punt verschil niet ervaart in klachten. Een patiënt voelt zich hetzelfde met een score van 12 of 13. Aldus de epidemioloog.

Bijwerkingen antidepressiva

Bijl stelt dat antidepressiva vele bijwerkingen hebben: darmklachten, libidoklachten en je persoonlijkheid verandert. En het zijn medicijnen waar mensen op een gegeven moment fysiek en emotioneel niet meer zonder kunnen.

Ondanks de vele heftige bijwerkingen wordt het toch veel voorgeschreven. Dit komt volgens Bijl door de macht van de medicijnindustrie. In ernstige gevallen worden slechte onderzoeksresultaten zelfs niet naar buiten gebracht.

Een bepaald soort antidepressiva leidde in Amerika tot zelfmoordneigingen bij jongeren. Volgens Bijl was de fabrikant hier al jaren van op de hoogte, maar heeft die het niet naar buiten gebracht.

De oud-huisarts stelt dat mensen allemaal anders reageren op antidepressiva. Doordat de persoonlijkheid kan worden aangetast, kan dit volgens Bijl zelfs leiden tot agressiviteit of moorddadigheid. Als het lichaam niet alle stoffen van antidepressiva goed opneemt, ontstaat een ophoping van deze stof. Deze ophoping kan tot onvoorspelbare reacties in de hersenen leiden, zegt Bijl.

Stoppen met antidepressiva is volgens de epidemioloog ook voor 50% erg lastig. Ze krijgen meer klachten als ze afbouwen of stoppen. De onthoudingsverschijnselen kunnen volgens Bijl dezelfde zijn als depressieklachten. Waar ze dus eigenlijk de medicijnen voor zijn geen slikken. Het afbouwen of stoppen vraagt dus veel begeleiding.

Stoppen met antidepressiva

Volgens Bijl is het in principe niet nodig om de medicijnen langer dan negen maanden te slikken. Toch slikken veel Nederlanders al jaren antidepressiva. Voorheen werd een medicijn dat hielp bij afbouwen nog vergoed. Maar de afbouwmedicijnen worden sinds 2014 niet meer vergoed.

Als mensen toch willen stoppen kunnen ze zich melden bij hun huisarts. Ook een apotheker kan eventueel helpen. Daarnaast is er nog een vereniging Afbouwmedicatie, deze kan ook ondersteunen in het afbouwen van medicijnen.

Vorig bericht
Onderzoek naar medicijn voor Alzheimer gestopt door averechts effect
Volgend bericht
Hitteplan werkt echt om ouderensterfte te voorkomen

Ook interessant