Hitteplan werkt echt om ouderensterfte te voorkomen

Deze week is het hitteplan weer actief. Veel mensen zijn sceptisch over het hitteplan omdat ze de maatregelen vrij vanzelfsprekend vinden. Toch blijkt uit cijfers dat de ouderensterfte tijdens een hittegolf minder is dan voorheen. Sinds 2007 maakt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruik van het hitteplan. Bij de laatste hittegolven gingen er zelfs minder mensen dood dan wanneer er geen hittegolf was.

Volgens Werner Hagens van het RIVM blijft het wel lastig om dit echt toe te schrijven aan het hitteplan. Sinds 2007 is de welvaart ook gestegen waardoor woningen beter geïsoleerd zijn. Ook hebben mensen en zorginstellingen steeds vaker airco’s. Maar Volgens Werner Hagens is het ook heel belangrijk dat mensen bewust zijn van de invloed van de warmte.

Griepgolf invloed op hittegolf

Vorig jaar ging de extreem lange griepgolf snel over in een hittegolf. De griepgolf had daardoor al veel levens van zwakkeren opgeëist. Dit is ook een verklaring voor de geringe sterfte vorig jaar tijdens de hittegolf. Toch is de trend volgens experts en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de oversterfte tijdens hittegolven afneemt.

Sinds 2000 telde ons land negen hittegolven. Door de cijfers van sterfte tijdens deze periode naast elkaar te zetten zien we duidelijke resultaten. Bij elke hittegolf werd de oversterfte lager. In sommige hittegolven was er juist minder sterfte dan in andere weken. Dit kan zoals eerder genoemd ook door andere factoren komen.

Het feit blijft dat de oversterfte tijdens een hittegolf elke keer minder wordt. Maar de ouderen, en dan voornamelijk de 80-plussers, blijven het kwetsbaarst.

Maatregelen van het hitteplan

  • Meer drinken, en ouderen aanmoedigen tot meer drinken.
  • Lichte katoenen kleding dragen.
  • Koude voetenbaden nemen.
  • Tijdig de zonwering omlaag te doen.
  • Blijf in de schaduw.
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
  • Maak gebruik van ventilatoren of airco’s.
Vorig bericht
“Antidepressiva hebben vaak geen zin en hebben veel bijwerkingen”
Volgend bericht
Veel tieners gebruiken slaapmiddel op jonge leeftijd

Ook interessant