Ruim 25% van de Nederlanders heeft maag-, darm- of leverproblemen

Een nieuw onderzoek van het RIVM wijst uit dat ruim 25% van de Nederlanders last heeft van klachten aan de maag, darm of lever. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting.

De cijfers omvatten zowel ernstige als minder ernstige klachten aan de maag, darm en lever. Twee jaar geleden overleden in Nederland ongeveer 15.000 patiënten aan een maag-, darm-, of leveraandoening. Meer dan 85% daarvan overleed aan kanker van het spijsverteringsstelsel. Afgelopen jaar werd kanker van het spijsverteringsstelsel het meest gediagnosticeerd van alle kankers.

Darmen

Nederland kent 625.000 patiënten die klachten aan het spijsverteringsstelsel hebben en hiervoor gezien worden door de specialist in het ziekenhuis. Het gaat hier om klachten aan de dikke darm, dunne darm, blindedarm, anus of chronisch ontstoken darmen.

Naar schatting kost dit de gezondheidszorg zo’n 3,3 miljard euro. Men verwacht dat deze kosten alleen maar toe zullen nemen vanwege de vergrijzing.

Volgens de Maag Lever Darm Stichting is goede voeding een belangrijke factor in het voorkomen van de klachten. Door vezelrijke voeding te eten en op tijd naar de dokter gaan zouden ernstige klachten in veel gevallen voorkomen kunnen worden.

Vorig bericht
Forse stijging gebruik zware pijnstillers
Volgend bericht
Gezondheidsproblemen na behandeling niet-uitgezaaide borstkanker

Ook interessant