Droge huid in de winter

Veel mensen hebben last van een droge huid in de winter. Het is een teken dat de temperatuur zakt en de lucht droger wordt. Die trekkende, droge, jeukende en soms scheurende huid kan veel irritatie geven. Hoe komt dit en wat kunnen we eraan doen?

De huid in de winter

In de winter hebben veel meer mensen last van een droge trekkende huid. Deze huid kan zelfs scheuren en extra gevoelig zijn. Vaak wordt gezegd dat dit door de kou en het gure weer komt. Maar dit is vaak niet de echte oorzaak. De grootste oorzaak is dat de verwarming binnen aan gaat. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid en droogt onze huid uit.

De huid wordt gezien als grootste orgaan. De huid beschermt ons voor alles van buitenaf. Maar juist van de binnenkant moet de huid goed blijven. Door de huid goed te verzorgen kan deze ons blijven beschermen.

Doordat ons lichaam elke seconde werkt wordt er altijd warmte gemaakt in ons lichaam. Bij elke hartslag en ademhaling komt deze warmte vrij. Deze warmte moet worden afgevoerd. Als dit niet goed wordt afgevoerd raken we oververhit. Het lichaam verdampt de hele dag deze warmte via de huid. Als we zweten hebben we dit wel door. Maar meestal gaat dit ongemerkt. Als er sprake is van verdamping bij een lage luchtvochtigheid, dan droogt onze huid uit.

Extra smeren in de winter

Een crème smeren kan uitdroging tegengaan. Door crème op de huid te smeren, maak je een extra bescherming aan tegen het uitdrogen. De crème zorgt voor een laagje dat de verdamping tegen houdt. Vaak wordt dit vergeleken met een pan kokend water waar een deksel op zit. Zolang de deksel op de pan zit blijft het vocht in de pan. Als de deksel van de pan wordt opgetild, dan ontsnapt de stoom aan de buitenlucht. De crème is als het ware de deksel van de pan. Deze houdt het vocht op de huid.

Niet alle crèmes zijn geschikt

Het is voornamelijk uitproberen wat voor jou werkt. Voor mensen met een extreem droge huid werkt een extra vette crème het beste. Hoe vetter de crème, hoe meer vocht er wordt tegengehouden. Zoek wel naar een crème zonder teveel toevoegingen en extra geuren. Dit ruikt lekker, maar kan de huid juist uitdrogen. Doucheschuim kan de huid juist ontvetten, probeer dit in de winter te voorkomen. Gebruik eventueel een doucheolie in plaats van crème.

Kalk in water zorgt voor uitdroging van de huid

Kalk in het water droogt de huid extra huid. De hoeveelheid kalk in het water in Nederland verschilt enorm. Minder lang en minder warm douchen is dan de beste oplossing.

Tips om een droge huid te voorkomen

  • Smeer de huid in met een crème.
  • Gebruik een crème zonder conserveringsmiddelen en parfum.
  • Gebruik een douche-olie.
  • Douche korter.
  • Zet de verwarming wat kouder.
  • Drink genoeg water.
  • Zorg voor goede luchtvochtigheid in huis.

Droge huid kan eczeem worden

Wanneer een huid beschadigd is, gaat op die plek nog meer vocht verloren. Dit leidt tot nog meer uitdroging en beschadigingen. Dit kan leiden tot eczeem. Een crème smeren op water- of alcoholbasis verergert dit nog meer. Een crème tegen uitdroging moet vooral vet zijn.

Zelf aan de slag

Naast het goed insmeren van je huid kun je nog meer dingen doen. Drink genoeg water, en zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Water is belangrijk om jouw lichaam van genoeg vocht te voorzien. De luchtvochtigheid in huis kun je verhogen door bakjes water bij de verwarming te zetten. Of een luchtbevochtiger te kopen. Deze meet direct de luchtvochtigheid en springt aan als de lucht te droog is. Bepaalde planten kunnen ook de luchtkwaliteit in huis verhogen.

Vorig bericht
Op artsen gerichte marketing voor opiaten leidt tot meer overdoseringen
Volgend bericht
Doktersverklaring in België verplicht bij bezoek aan zonnebank

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.