Onderzoek naar medicijn voor Alzheimer gestopt door averechts effect

Er wordt veel onderzoek gedaan naar medicijnen voor Alzheimer. Helaas hebben niet alle onderzoeken het juiste effect. Een grootschalig onderzoek is per direct gestopt, door de averechtse resultaten. Mensen kregen juist meer geheugenverlies.

Internationaal onderzoek in Nederland

Het onderzoek werd in het Brain Research Center in Amsterdam en Den Bosch uitgevoerd. Het doel was het onderzoeken of het medicijnen Aducanumab de aanmaak van het Alzheimer-eiwit kan afremmen. Dit eiwit zorgt voor het ontstaan en de symptomen van Alzheimer.

De studie zou 8 jaar duren en bijna iedereen boven de 65 jaar kon zich opgeven. Maar na evaluatie van het medicijn bleken proefpersonen juist een grotere achteruitgang van het geheugen te krijgen. Dit was vergeleken met proefpersonen die een placebo medicijn kregen. Novataris (de geneesmiddelenontwikkelaar) moest hierdoor direct het onderzoek stoppen.

Het is een teleurstellende uitslag, maar de gezondheid van proefpersonen is altijd het belangrijkste. Het Brain Research Center kon dus niks anders dan stoppen. De deelnemers zijn allemaal persoonlijk geïnformeerd.

Alzheimer is complex

Onderzoekers zijn teleurgesteld, maar het bewijst ook hoe complex Alzheimer is. Echter wordt ook van een slechte uitslag geleerd. De onderzoekers gaan door met het zoeken naar medicijnen voor Alzheimer. De laatste jaren zijn wereldwijd al 400 medicijnen getest, maar ze faalde allemaal.

De verwachtingen waren hoog voor Aducanumab. In de eerste studie werd door hersenscans aangetoond dat het eiwit inderdaad werd afgebroken. Maar ondanks dat het eiwit was afgebroken, liet de praktijk zien dat het denkvermogen achteruitging.

Door alle slechte resultaten leren de onderzoekers juist heel veel. Ze weten wat niet werkt en welk deel wel werkt. Ze hopen over 10 jaar daardoor een medicijn en/of vaccinatie te hebben tegen Alzheimer.

Medicijnen voor Alzheimer zijn hard nodig in Nederland

In Nederland hebben 270.000 mensen last van dementie. Alzheimer is hier de grootste oorzaak van. Door de vergrijzing komende jaren wordt dit aantal alleen maar groter. Een medicijn is daarom hard nodig.

Vorig bericht
HIV binnenkort te genezen?
Volgend bericht
“Antidepressiva hebben vaak geen zin en hebben veel bijwerkingen”

Ook interessant