5 tips tegen overgangsklachten

Behandeling

Kom je in de overgang? Dan raakt je hormoonhuishouding flink van slag en dat beïnvloedt je gezondheid. Niet alleen zorgt dat voor overgangsklachten, maar onder andere ook je hart- en bloedvaten plus botten worden kwetsbaarder.

Tip 1: Ga voor gezonde voeding

Met een gezond en gevarieerd eetpatroon bevorder je je welzijn. Zet daarom veel verse voedingsmiddelen op je dagmenu. Die zitten vol vitamines en mineralen. Denk aan groenten en fruit, goede essentiële vetten uit noten, zaden en vette vis. Eet ook geregeld plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen) als sojaproducten, kikkererwten, linzen, haver en rode klaver. Want, die helpen je opvliegers verminderen. Vermijd verder geraffineerde koolhydraten als witte pasta, witbrood en suikers. Wees verder matig met alcohol, cafeïnerijke dranken en gekruid eten, want die verergeren je hot flushes.

Tip 2: Blijf lekker sporten

Neem je elke dag voldoende lichaamsbeweging? Dat heeft dat een positief effect op onder andere je opvliegers. Die verminderen als je geregeld een stuk fietst, flink doorwandelt, jogt of tennist. Vooral bewegen in buitenlucht is goed. Je voedt je lichaam dan met verse zuurstof en vitamine D. Maar, dat niet alleen. Ook helpt regelmatig sporten op gewicht te blijven, doet je hart goed, houdt je spieren krachtig en botten sterk. En train je wekelijks met gewichtjes? Dan bevorder je de aanmaak van groeihormonen die onder andere botontkalking tegengaan. Verder vermindert matig tot intensief bewegen stress. Je maakt dan immers feelgood hormonen (endorfines) aan. Bovendien krijgt er nieuwe energie van. Kortom: beweeg elke dag! Het heeft een positief effect op je overgangsklachten.

Tip 3: Zorg voor voldoende nachtrust

In de overgang is lekker (door)slapen, nogal eens moeilijk. Toch is het belangrijk. Omdat je lichaam zich herstelt. Cellen vernieuwt en ook de hoeveelheid stresshormoon vermindert. Wat helpt is slapen in luchtige katoenen nachtkleding en onder een dun laagje beddengoed van linnen bijvoorbeeld. Eenvoudigweg omdat die materialen ademen en beter vocht opnemen. Verder helpt het om een coldpack onder je kussen te leggen. Word je wakker? Draai dan je kussen om en ervaar de koelte. Probeer verder geen tv te kijken in bed of vlak voor je gaat slapen. Dat verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Nog steeds problemen om te slapen? Doe ontspanningsoefeningen of ga in je favoriete slaaphouding liggen. Adem vervolgens 10 keer rustig in en uit door je linker neusgat, terwijl je je rechterneusgat dichtdrukt. Deze yogamethode verlaagt je bloeddruk, ontspant en vermindert ook opvliegers. Zeker proberen!

Tip 4: Boost je seksdrive

Nogal wat vrouwen zien seks als een verplicht nummer tijdens de overgang. Onder andere vanwege vaginale droogheid en/of gebrek aan opwinding. Echter? Seksueel actief blijven in de overgang verbetert de vochtigheid van je vagina en de doorbloeding. Praat er daarom in elk geval met je partner over en maak het niet tot een taboe. Prikkel je zinnen met afrodisiaca als oesters, chocolade of met het Peruaanse knolgewas maca. Wakker je fantasie aan door samen porno te kijken. De digitale tv biedt veel mogelijkheden. Of verwen elkaar met een massage. Het fijne ervan is dat je dan het knuffelhormoon oxytocine aanmaakt. Dat vermindert stress en werkt ontspannend. Andere manieren zijn sekspeeltjes gebruiken. En… kijk verder dan de bekende vibrator. Er zijn legio opties om je seksuele opwinding aan te wakkeren en vaginale droogheid te bestrijden. Zeker is wel: when you don’t use it, you lose it. Jammer toch?

Tip 5: Weg met die sigaret

Zit je in de overgang en rook je nog? Stop dan nu met die ongezonde gewoonte. Niet alleen verergert het de overgangssymptomen als opvliegers, maar het is ook enorm schadelijk voor je lichaam. Er zitten allerlei toxische stoffen in die je huid sneller laten verouderen, je bloedsomloop verminderen en zo je hart en bloedvaten beschadigen. Vraag hulp van je huisarts of zoek eventueel on- of offline een hulpgroep. Tot slot: praat over je overgang en je klachten. Stop het zeker niet weg. Hoe lastig het ook is. Het hoort bij het leven. Des te ontspannener je ermee omgaat, des te makkelijker ga je door deze levensfase heen.

Hopelijk helpen deze tips om je overgang draaglijker te maken en je overgangsklachten te verminderen. Wens je meer informatie en adviezen? Neem dan contact op met een specialist.

Tags: overgangsklachten, de overgang

Vorig bericht
Het Dash Dieet onder de loep
Volgend bericht
Hoogsensitiviteit: wat is het en hoe kun je het herkennen?

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.