Hoogsensitiviteit: wat is het en hoe kun je het herkennen?

Misschien heb je er weleens van gehoord: hoogsensitviteit. Toch is het nog een relatief onbekend begrip. En dat is jammer want maar liefst 1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Belangrijk is het dus om er meer bekendheid voor te vergaren zodat algemeen bekend wordt het precies inhoudt.

Maar wat is hoogsensitiviteit eigenlijk precies en hoe kom je erachter of ook jij een hoogsensitief persoon bent? Gelukkig is er over de jaren een hoop kennis vergaart over dit onderwerp en kun je door het invullen van een test eenvoudig achterhalen of ook jij hoogsensitief bent. Mocht je het idee hebben een hoogsensitief persoon te zijn dan geven je graag wat tips over hoe je hier het beste om kunt gaan. Hoewel het door sommigen als een negatieve eigenschap wordt gezien, zitten er juist ook heel veel voordelen aan. Deze zetten we graag voor je op een rijtje.

Wat is hoogsensitiviteit?

Maar we beginnen bij het begin: want wat is hoogsensitiviteit nu precies? Een hoogsensitief persoon krijgt gedurende een dag meer indrukken binnen. Deze prikkels hebben een hevigere invloed op jou dan op andere mensen waardoor je gemakkelijk overprikkelt kan raken. Op zulke momenten raak je eenvoudig vermoeid, geïrriteerd en heb je sterk de neiging om je terug te trekken. Omdat maar een klein gedeelte van de mensen hier last van heeft zijn er een hoop mensen die wellicht niet snappen waar je mee worstelt. Hierdoor voelen veel hoogsensitieve mensen zich onbegrepen en alleen. Nog een kenmerk van hoogsensitieve mensen is dat ze een rijk interne belevingswereld hebben. Ze denken meer na over gebeurtenissen, gevoelens en relaties en pikken gemakkelijk de gemoedstoestand van mensen om zich heen op. Hierdoor zijn hoogsensitieve mensen zich snel bewust van een verandering in sfeer of stemming en kunnen zij bijvoorbeeld bedroefd raken wanneer hun gesprekspartner dit ook is. Er zijn nog veel meer kenmerken van hoogsensitieve mensen.

Vorig bericht
5 tips tegen overgangsklachten
Volgend bericht
Goedkoopste zorgverzekering biedt uitkomst bij stijgende zorgpremies

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.