Het Dash Dieet onder de loep

Voeding

Wat doet het Dash Dieet nu eigenlijk? Er gaan vele geruchten rond over dit dieet, dat uit Amerika is over komen waaien. Het Dash Dieet zou veel meer zijn dan een methode om af te vallen.

Het zou bijna een wondermiddel zijn. Is het echt zo’n wondermiddel als beweerd wordt, of valt het allemaal wel mee? In dit artikel nemen we het Dash Dieet onder de loep en informeren we jou zo uitgebreid mogelijk over dit dieet.

Wat is het Dash Dieet?

Zoals gezegd komt het Dash Dieet uit de Verenigde Staten overgewaaid. Daar is het mateloos populair vanwege de aandacht die het kreeg in de media en allerlei talkshows. Het Dash Dieet is een dieet dat veel meer doet dan jou helpen bij het afvallen. Zo richt het Dash Dieet zich op de algehele gezondheid en zorgt het onder meer voor de volgende voordelen:

  • Een verlaging van je bloeddruk;
  • Een verlaging van je (hoge) cholesterol;
  • Het voorkomen en verminderen van risico’s op diabetes (suikerziekte);
  • Het voorkomen en verhinderen van hart- en vaatziekten;
  • Het doen afnemen van percentage lichaamsvet (lees: afvallen).

Het Dash Dieet is dus veel meer dan een dieet en wordt door de meeste goeroes gezien als een levenswijze. Je moet het Dash Dieet vrij strikt opvolgen om de voorgenoemde voordelen optimaal te benutten en naar je hand te zetten.

Wat doet het Dash Dieet?

Het Dash Dieet laat je anders eten en meer bewegen. Via allerlei richtlijnen kun je hier zelf vorm aan geven, maar over het algemeen geldt:
– Beweging maakt meer conditie en uithoudingsvermogen in je los, maar zorgt ook voor een toename van endorfine (een gelukkig makend gevoel);
– Door voeding aan te passen kun je gezonder eten en drinken en verklein je de kans op welvaartsziekten aanzienlijk.
Het idee is dan ook dat voeding in onze huidige wereld niet erg gezond is en zeker niet bijdraagt aan een goed gestel. Er zitten veel te veel koolhydraten in en suikers die niet nodig zijn, maar ons wel dikker maken. Ook richt het Dash Dieet zich op het uitbannen van zout in voeding. Zout is slecht voor de nieren en biedt geen enkele toegevoegde waarde. Het is puur iets om de smaakbeleving te verbeteren en producten langer te kunnen behouden.

Dash Dieet alternatief?

Het Dash Dieet is prima te volgen en komt de meeste verwachtingen ook na. Maar er is een dieet dat zich ook redelijk op het Dash Dieet richt en dat is een koolhydraatarm dieet. Wie koolhydraatarm eet en drinkt kan voor zichzelf dezelfde voordelen verwezenlijken als met een Dash Dieet. Het enige voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat het veel eenvoudiger is. Je hoeft niet ingewikkeld te doen met waar je je producten vandaan haalt en beweging is niet noodzakelijk. Wel ga je door middel van gezondere voeding veel gewicht verliezen en werk je aan je algehele gezondheid. Wil je dus wel genieten van de voordelen van een Dash Dieet, maar heb je geen zin om een compleet Dash Dieet te gaan volgen? Weet dan dat je met een koolhydraatarm dieet ook heel goed op weg bent.

Tags: dash dieet, onder de loep, veilig dieet

Vorig bericht
Kan iedereen koolhydraatarm eten?
Volgend bericht
5 tips tegen overgangsklachten

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.