Rokende moeder maakt kind verslaafd

Dat roken tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen kan hebben voor het ongeboren kind is algemeen bekend. Bekende gevolgen voor het kind zijn, verhoogde kans op ADHD/gedragsstoornissen, verminderde groei en ontwikkeling, ondergewicht (dysmatuur) en vroeggeboorte (prematuur).

Uit studies blijkt dat het kind door het roken op latere leeftijd ook gevoeliger is voor nicotine-verslaving. Hoewel dit verband al eerder werd gesuggereerd is er nu daadwerkelijk onderzoek naar gedaan.

Saillant detail, als de moeder tijdens de zwangerschap naast het roken ook veelvuldig wordt blootgesteld aan stress, dan is de kans op nicotineverslaving van het kind op latere leeftijd zelfs nog hoger. Het onderzoek is verricht bij maar liefst 50.000 zwangere vrouwen uit 1959 die hebben doorgerookt tijdens de zwangerschap. Wat nu populair is onder zwangere vrouwen is de elektronische shisha. Dit is een product zonder nicotine, teer of tabak en kan zo stres/verlangen wegnemen van een sigaret.

Tags: nicotineverslaving kind, roken kind, roken zwangerschap, schade roken zwangerschap, doorroken zwangerschap, effecten roken zwangerschap, zwangerschap roken, zwangerschap niet gestopt met roken

Vorig bericht
1 op de 10.000 vrouwen sterft door zwangerschap
Volgend bericht
Te veel vlees eten verhoogt risico op darmkanker

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.