“Zorgkosten stijgen door nutteloze ingrepen”

Onderzoeker Sjoerd Repping van Het Zorginstituut beweert dat de helft van alle ziekenhuisbehandelingen geen bewezen resultaat geeft. Patiënten ondergaan behandelingen waar weinig wetenschappelijk bewijs voor is. Volgens Repping is bij zelfs vijf tot tien procent van de zorgbehandelingen bewezen dat het geen effect heeft.

Het Zorginstituut heeft Sjoerd Repping per februari aangesteld als kwartiermaker van het nieuwe programma ‘zorgevaluatie en gepast gebruik’. Dit programma is een samenwerking tussen alle partijen uit de medische specialistische zorg. Het programma is opgesteld om de effectiviteit van zorg te onderzoeken. De zorgevaluatie is belangrijk om antwoord te krijgen wat de meest zinnige zorg is voor patiënten.

Meerdere onderzoeken laten zien dat er veel zorghandelingen niet zinvol zijn of zelfs nutteloze ingrepen zijn. De zorgkosten stijgen door nutteloze ingrepen. Volgens Repping lijkt het alsof wetenschap en praktijk ver van elkaar zijn gescheiden. Het is de nieuwe taak van de onderzoeker om deze onnodige ingrepen aan te pakken.

Deze week is er overleg met alle partijen binnen de zorg over het laten verdwijnen van onzinnige handelingen. Ook wordt gekeken waar juist meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig is om behandelingen te bewijzen.

Artsen zijn, volgens Repping lang niet altijd op de hoogte van de laatste medisch-wetenschappelijke kennis. Dit kan komen doordat ze vertrouwen op eigen jarenlange ervaring of vanuit financieel oogpunt.

Vorig bericht
Consumentenbond wil nieuw voedselkeuzelogo invoeren
Volgend bericht
Wetenschappers slagen erin een 3D-hart te printen met menselijk weefsel

Ook interessant