Wetenschappers slagen erin een 3D-hart te printen met menselijk weefsel

Wetenschappers hebben voor de eerste keer een klein 3D-hart geprint van menselijk weefsel. Het hart dat door de Universiteit van Tel Aviv is geprint bevat onder andere cellen, bloedvaten en kamers.

Volgens de hoofdonderzoeker van het project is dit een belangrijke medische doorbraak op het gebied van harttransplantaties en transplantaties in het algemeen. Het is de allereerste keer dat wetenschappers erin slagen een compleet hart met cellen, bloedvaten en kamers te printen.

Het hart werd tijdens een presentatie geprint voor de aanwezige pers. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het wetenschappelijke tijdschrift “Advanced Science”.

Men hoopt in de toekomst een volledig hart of onderdelen ervan te kunnen kweken en dit te gebruiken voor daadwerkelijke transplantatie bij mensen. De huidige resultaten zijn hiervoor een belangrijke stap, maar er is nog veel onderzoek nodig. De hoofdonderzoeker hoopt dat de techniek over tien jaar in de beste ziekenhuizen ter wereld beschikbaar is. Waarschijnlijk zal men tegen die tijd eerst beginnen met het printen van eenvoudigere organen. Het printen van een ingewikkelder orgaan als een hart zal daarna mogelijk volgen.

Vorig bericht
“Zorgkosten stijgen door nutteloze ingrepen”
Volgend bericht
85% van de Nederlanders met gezondheidsklachten zoekt op internet

Ook interessant