AED elektroden: wat zijn het en moet ik ze vervangen?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat, door middel van een elektrische schok het leven van mensen met een hartstilstand ter plekke kan redden. We zien steeds vaker dat er AED-kasten bij verschillende openbare plekken geplaatst worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetbalclubs, waar hartstilstanden recentelijk helaas veelvuldig in het nieuws zijn. Maar ook bij centrale punten in steden of dorpen worden ze vaak geplaatst. Een AED bestaat uit verschillende AED onderdelen, en AED elektroden zijn één van de onderdelen van een AED.

Wat zijn AED elektroden?

De AED elektroden zijn de zogenaamde ‘plakkers’ die op de borstkas van de patiënt geplaatst worden, wanneer deze gereanimeerd wordt. De elektroden maken, als ze gebruikt worden, een diagnose van het hart, waardoor de AED de juiste schok kan geven. Vaak wordt de schok dankzij de schokgeleidende gel goed overgebracht. De elektroden zijn in veel gevallen al pre-connected, wat betekent dat u ze niet eerst nog moet verbinden aan de AED, maar dat het apparaat direct klaar is voor gebruik.

Als u een AED gebruikt, plak dan één van de elektroden onder het rechtersleutelbeen, vlak boven de tepel. De andere plaatst u op de linkerborst (deels op de borst, deels op de zij). Het hart zit dan in het midden van de elektroden en op die manier is er een goede analyse nodig. De schok zal dan het meest efficiënt en effectief zijn. Tot slot zijn er voor kinderen onder de 8 jaar speciale kind AED elektroden. Deze worden dikwijls tussen borst en rug aangebracht.

Waarom moet ik mijn AED elektroden vervangen?

Eens in de zoveel tijd dient u uw AED onderdelen te vervangen. Zo ook uw elektroden. Dit is nodig, doordat de elektroden essentieel zijn in de AED – ze stellen immers de diagnose betreft de benodigde schok. Bovendien verliest de schokgeleidende gel zijn kwaliteit over tijd. U vindt daarom een uiterste houdbaarheidsdatum op de elektroden, tot deze datum garandeert de fabrikant een goede werking van de elektroden. Het is dus aan u om te beslissen wanneer u de elektroden vervangt. Wel zijn de elektroden slechts éénmaal te gebruiken. Hierna werken ze niet goed meer. Het wordt dus geadviseerd om een stel elektroden als reserve achter de hand te hebben. Deze dienen uiteraard ook op tijd vervangen te worden.

Tags: AED, AED elektrodes, AED plakkers

Vorig bericht
Fobie overwinnen dankzij Virtual Reality
Volgend bericht
Botox niet alleen voor cosmetische behandelingen

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.