Volgsysteem voor medische instrumenten maakt operaties veiliger en efficiënter

Dankzij een nieuwe techniek kunnen medische instrumenten tijdens een operatie continu gevolgd en geteld worden. De techniek zorgt ervoor dat operaties veiliger en efficiënter verlopen.

Het systeem is ontwikkeld in een samenwerking tussen het Delftse Reinier de Graaf ziekenhuis en de TU Delft. Medische instrumenten worden voorzien van een zogenoemde RFID-tag (Radio Frequency Identification tag). Hierdoor zijn alle instrumenten zowel voor, tijdens als na de operatie te volgen. Alle instrumenten worden vervolgens via een dashboard live gevolgd en geteld.

Het systeem heeft twee voordelen. Zo wordt de efficiëntie van operaties verbeterd en wordt de patiëntveiligheid vergroot. Het RFID-project is uitvoerig op de operatiekamer getest. Op dit moment wordt het systeem ook getest bij kijkoperaties.

Veiligheid is het allerbelangrijkst

Omdat alle instrumenten gevolgd worden, wordt duidelijk of de instrumenten die de operatiekamer ingaan er ook weer uitkomen. Het tellen verloopt door de track en trace techniek automatisch. Dit scheelt een hoop tijd en is minder gevoelig voor foute tellingen. De techniek ontlast operatie-assistenten die zich hierdoor meer kunnen richten op de zorg van de patiënt, wat hun primaire taak is.

De nieuwe toepassing van de RFID-technologie is twee jaar lang onderzocht op de onderzoeks-OK. Hierbij is specifiek gekeken naar het gebruik van medische instrumenten tijdens operaties. Door naar het gebruik van de instrumenten en de combinaties hiervan te kijken kan men zien in welke fase de operatie zich bevindt. Zo kan er een inschatting gemaakt worden van hoe lang de ingreep nog duurt en wanneer de volgende patiënt gereed gemaakt moet worden. Dit levert een betere planning op in de operatiekamer.

De operatietijd is de duurste tijd van het ziekenhuis. Een efficiëntere manier van opereren levert hierdoor een flinke kostenbesparing in de zorg op.

Doorontwikkeling en verduurzaming

Momenteel probeert men door te ontwikkelen met sensoren die goed tegen de hoge temperatuur van het sterilisatieproces kunnen. Daarnaast geeft de toepassing ook veel inzichten die de sleutel vormen voor het verder verbeteren van de kwaliteit en de verduurzaming van de zorg. Dankzij de track en trace techniek weten ziekenhuizen of er voldoende voorraad is en wanneer instrumenten toe zijn aan vervanging of onderhoud. Het doel is hierdoor instrumenten langer te kunnen gebruiken door reparatie en herstel. Dat levert een flinke kostenbesparing op voor ziekenhuizen.

Vorig bericht
Aantal gebroken heupen bij ouderen met 12% gestegen
Volgend bericht
Erfenis Els Borst ingezet om kankermedicijn weer op de markt te brengen

Ook interessant