Kans op overleven met kanker gegroeid

De kans op overleven voor kankerpatiënten is weer toegenomen. Uit een onderzoek over de afgelopen 5 jaar blijkt dat 65% van de kankerpatiënten die in 2013 gediagnosticeerd werden, 5 jaar later nog steeds in leven waren. Dit is gebleken uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie.

De ‘vijfjaaroverleving’ van Nederlandse patiënten is onder andere toegenomen door verbeterde en snellere diagnostiek, en door de betere behandelingen. De cijfers worden sinds 1989 bijgehouden door het Integraal Kankercentrum Nederland. Toen was de vijfjaaroverleving nog 42%.

Met name bij mensen met borstkanker, prostaatkanker, nierkanker, slokdarmkanker, darmkanker en veel vormen van bloedkanker en lymfeklierkanker is de kans op genezing is flink toegenomen.

Longkanker, de meest voorkomende vorm van kanker, heeft voor het eerst ook een kleine stijging laten zien in de overlevingskans. Het percentage was in 2003 nog 12% en is inmiddels gestegen naar 21%. Helaas is de overlevingskans voor maagkanker en blaaskanker niet gestegen in de afgelopen periode. Voor deze vormen van kanker bleven de cijfers zo goed als gelijk.

Vorig bericht
Artsen stellen hardere eisen voor vuurwerkbeperking
Volgend bericht
Eerste mens-op-mens besmetting coronavirus in Europa

Ook interessant