Kunstmatig evenwichtsorgaan in de toekomst beschikbaar

Een kunstmatig evenwichtsorgaan kan voor veel mensen beschikbaar worden de komende jaren. Veel mensen hebben problemen met het evenwichtsorgaan. Hierdoor zijn dagelijkse activiteiten extreem lastig. Gewoon lopen is voor deze mensen al een uitdaging. Het Maastricht UMC+ is bezig met een onderzoek naar een kunstmatig evenwichtsorgaan. Ze hebben de verwachting dat deze binnen vijf tot tien jaar beschikbaar is.

Het evenwichtsorgaan

Veel mensen weten niet waar het zit of dat ze het hebben. Het evenwichtsorgaan is een klein orgaan in het binnenoor. Iedereen heeft twee evenwichtsorganen. Een links en een rechts. Het evenwichtsorgaan is eigenlijk een zintuig dat samen met ogen, oren, voeten en spieren zorgt voor het evenwicht in het lichaam. Alle signalen van deze zintuigen worden door de hersenen verwerkt. Het evenwichtsorgaan reageert het snelste op veranderingen van het lichaam. Hierdoor wordt het lichaam beschermd zodat je niet struikelt en recht kan lopen.

Problemen met het evenwichtsorgaan

Wanneer het evenwichtsorgaan niet goed werkt ontstaat er duizeligheid en moeite met bewegen. Met het ouder worden vermindert de kwaliteit van het evenwichtsorgaan. Dit is een normale achteruitgang.

Maar problemen met het evenwichtsorgaan kunnen ook komen door een ongeluk, oorontsteking of antibiotica. Wanneer het evenwichtsorgaan problemen geeft is de schade helaas niet meer te herstellen.

Onderzoek Maastricht UMC+

Het kunstmatige evenwichtsorgaan is al in het laboratorium getest door Maastricht UMC+. Op het moment loopt een onderzoek bij acht proefpersonen om het in de praktijk te testen. Deze groep mensen is doof en heeft beschadigingen aan het evenwichtsorgaan.

De eerste onderzoeken worden bij dove mensen uitgevoerd omdat de operatie risicovol is voor het gehoor. Het gehoor kan dusdanig beschadigingen dan er doofheid optreedt. De verwachtingen zijn positief. De onderzoekers verwachten de komende jaren het kunstmatige evenwichtsorgaan veilig te kunnen implanteren.

Vorig bericht
Half miljoen kinderen komt nooit bij de tandarts
Volgend bericht
Zelf hartfilmpjes maken met je telefoon

Ook interessant