Half miljoen kinderen komt nooit bij de tandarts

Meer dan een half miljoen Nederlandse kinderen komen nooit bij de tandarts. De cijfers zijn afkomstig van de Associatie voor Nederlandse Tandartsen (ANT). In een brief aan het Ministerie van Volksgezondheid laat de tandartsorganisatie weten dat er grote zorgen zijn. Kinderen hebben recht op een tandartsvergoeding vanuit de basisverzekering, maar niet alle ouders zijn hiervan op de hoogte. Zorgverzekeraars was al eerder gevraagd om ouders hiervan op de hoogte te stellen. Er is gebleken dat de verzekeraars hier vooralsnog erg terughoudend in zijn geweest.

De tandarts wordt voor kinderen onder de 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Volgens de tandartsorganisatie bezoekt echter één op de vijf jongeren nooit de tandarts. De organisatie vindt dat de zorgverzekeraars de taak hebben deze groep te informeren omdat zij de groep direct kunnen bereiken. Iedere zorgverzekeraar kan immers in het eigen klantenbestand opzoeken welke kinderen bij de tandarts komen en welke niet.

Experiment

Uit een Schiedams experiment met zorgverzekeraar DSW bleek al dat de helft van de ouders die een brief krijgt alsnog besluit een afspraak bij de tandarts te maken voor hun kinderen. Helaas waren de meeste zorgverzekeraars niet bereid mee te doen aan het experiment. De tandartsorganisatie is hierin erg teleurgesteld. De minister is daarom gevraagd stappen te ondernemen en zorgverzekeraars dringend te verzoeken actie te ondernemen.

Vorig bericht
Placebo-effect speelt altijd een rol in de behandeling
Volgend bericht
Kunstmatig evenwichtsorgaan in de toekomst beschikbaar

Ook interessant