FODMAP beperkt dieet bij prikkelbare darm syndroom

FODMAP zijn koolhydraten die klachten kunnen geven bij mensen met het prikkelbare darm syndroom. Het is geen dieet om af te vallen, maar een dieet of methode om klachten te verminderen. Het is een lastige methode, een gespecialiseerde diëtiste kan je hiermee het beste helpen.

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP staat voor:

F= Fermenteerbare

O= Oligosachariden (fructanen en Galactanen)

D= Disachariden (lactose)

M= Monosachariden (fructose)

A= And

P= Polyolen (suikeralcoholen)

De fructanen, galactanen, lactose, fructose en suikeralcoholen zijn zogenoemde korte keten koolhydraten. Ze komen in grote hoeveelheden voor in onze voeding. De FODMAP’s worden niet of slecht opgenomen in de dunne darm. Hierdoor komen ze in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm breken deze koolhydraten snel af. Dit heet fermenteren. Door het fermenteren kan gas vrijkomen. Dit kan de klachten zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan.

Nu lijkt het alsof iedereen gevoelig is voor FODMAP’s, maar dat is niet zo. De meeste hebben er geen last van. Alleen bij mensen met maag- darmklachten kunnen de FODMAP’s klachten verergeren. De FODMAP’s zijn nooit de oorzaak van de klachten. Maar kunnen de problemen wel verlichten. Vaak gaat het maar om één of twee FODMAP’s waar iemand gevoelig voor is.

Wat is een FODMAP beperkt dieet?

Tijdens het FODMAP beperkt dieet volg je een methode om tijdelijk bovengenoemde koolhydraten te verminderen. Het is niet nodig om de koolhydraten helemaal niet meer te eten. De darmen kunnen kleine hoeveelheden vaak wel aan. Wat de hoeveelheid is, is per persoon verschillend. Vandaar dat ook een diëtiste geadviseerd wordt om je te helpen met het dieet. Het dieet heeft twee fases. In de eerste fase eet je weinig van alle FODMAP’s. Deze fase duurt minimaal zes weken.

In de tweede fase wordt elke keer een bepaald koolhydraat weer toegevoegd. Het invoeren van een nieuw koolhydraat kost drie tot zes dagen per groep. Geeft dit geen klachten, dan kun je die bepaalde koolhydraat gewoon eten. Geeft het wel klachten, dan weet je wat voor jou specifiek de klachten veroorzaakt. Het is daarom wel van belang om zowel in de eerste fase als de tweede fase het dieet streng te volgen. Zodat je zeker weet dat de klachten niet van andere producten kunnen komen.

Waar zitten FODMAP’s in?

In normale voeding zitten veel FODMAP’s.

FODMAP’s Voeding
Oligosachariden (fructanen, galactanen) Fructanen zitten voornamelijk in tarwe producten. Maar ook in bepaalde groente, zoals uien.

Galactanen zitten voornamelijk in peulvruchten

Disachariden (lactose) Lactose zit in melkproducten. Ook geitenmelk kan lactose bevatten.
Monosachariden (fructose) Fructose zit in voornamelijk in bepaalde fruitsoorten (bijv. appel, mango en druiven) en honing. Maar tegenwoordig wordt het in veel bewerkte producten toegevoegd als zoetstof.
Polyolen (suikeralcoholen) Suikeralcoholen komen van nature voor in sommige groente en fruitsoorten. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt als vochtbinders en kunstmatige zoetstoffen.

Deze samenvatting laat al zien dat in veel ‘goede’ producten FODMAP’s zitten. De lijst met alle voedingsmiddelen is nog veel langer. Om tijdens het dieet toch aan de goede voedingsstoffen en vitamines te komen is een diëtiste aan te raden.

Werkt het FODMAP dieet bij prikkelbare darm syndroom?

Bij driekwart van de mensen met het prikkelbare darm syndroom geeft het FODMAP dieet verlichting van de klachten. De laatste jaren adviseren artsen steeds vaker het FODMAP dieet bij maag- darmklachten. Doordat het een vrij ingewikkeld dieet is, kost het tijd om het goed in je leven in te passen. Het half volgen van het dieet heeft meestal geen effect. Omdat het voor iedereen verschillend is welke koolhydraten het probleem zijn. En welke hoeveelheden het probleem zijn.

Moet je altijd FODMAP beperkt blijven eten?

Nee, na het dieet weet je welke koolhydraten je klachten geven. De andere FODMAP’s kunnen gewoon gegeten worden. Of je de koolhydraten waar je gevoelig voor bent altijd moet laten staan is ook wisselend. Sommige mensen kunnen na een tijdje de koolhydraten wel weer verdragen. Terwijl anderen wel altijd bepaalde koolhydraten moeten verminderen. Als je weet om welke koolhydraten het gaat kun je, je voeding hier op aanpassen. De mate van klachten bepaalt meestal hoe flexibel mensen zijn. Het geeft mensen vaak de mogelijkheid om hier zelf mee om te gaan. Een etentje buiten de deur hoeft geen hele opgave te worden. Eet wat je lekker vindt. Geeft dit klachten? Eet dan de dagen erna weer minder van de koolhydraten die jouw klachten geven.

FODMAP’s geven ook geen schade aan de darmen. Het geeft alleen klachten. Soms is dat ene stukje gebak een beetje buikpijn wel waard. Dit is dus heel persoonlijk voor iedereen.

Vorig bericht
Goede ventilatie: belangrijker dan je denkt
Volgend bericht
De pil zorgt voor minder blessures bij hardloopsters

Ook interessant