De pil zorgt voor minder blessures bij hardloopsters

Hardloopsters die de anticonceptiepil slikken hebben minder risico op het krijgen van een stressfractuur. De pil heeft invloed op de menstruatie. Niet menstrueren of onregelmatig, geeft bij hardloopsters een verhoogd risico op een stressfractuur.

Een groep internationale wetenschappers heeft een overzichtsstudie uitgevoerd over risicofactoren bij hardlopen. Het gaat hierbij om de middellange- en langeafstandslopers.

Wat is een stressfractuur?

Een stressfractuur is een scheurtje in het bot dat ontstaat door teveel belasting. Een stressfractuur ontstaat geleidelijk. Het ontstaat door een te snelle opbouw in trainingsintensiteit. De trainingsintensiteit is de zwaarte van een training. Wanneer de trainingsintensiteit langere tijd te hoog is, kunnen stressfracturen ontstaan.

Normaal wordt een bot sterker door het te belasten. Alleen als de belasting te hoog is in te korte tijd, ontstaat een breuk. Na iedere belasting is het bot wat kwetsbaarder door de belasting. Het lichaam reageert hierop, door het bot sterker te maken. Alleen als het lichaam niet de tijd krijgt om het bot te herstellen, ontstaat een stressfractuur.

Bouw de hardlooptrainingen daarom zorgvuldig op. Dit geldt niet alleen voor beginners, maar ook na een vakantie of blessure. En stel haalbare doelen. Probeer niet binnen enkele weken een marathon te lopen als je dit nog nooit gedaan hebt. Neem hier de tijd voor.

Helpt de pil bij het voorkomen van een stressfractuur?

Ja, hardloopsters die de pil slikken hebben 55-77% minder kans op het krijgen van een stressfractuur. Hardloopsters met een onregelmatige menstruatie hebben juist een driemaal zo hoog risico op het krijgen van een stressfractuur. Hoe dit komt weten de wetenschappers niet.

Heeft de hormoonhuishouding effect op de sportprestatie?

Het Maxima Medisch Centrum gaat op dit moment onderzoeken wat voor effect de menstruatie en hormonale anticonceptie hebben op de sportprestaties. Sinds jaren wordt de vrouwentopsport steeds professioneler, maar de meeste onderzoeken zijn nog gericht op mannelijke sporters.

De literatuur laat al zien dat hormonale anticonceptie invloed heeft op blessures. Er is verder weinig tot geen verder onderzoek naar de oorzaak hiervan. Ook zijn er nog geen onderzoeken gedaan naar het effect op sportprestaties.

Vorig bericht
FODMAP beperkt dieet bij prikkelbare darm syndroom
Volgend bericht
Doe een powernap op de werkvloer

Ook interessant