18.000 tieners slaan inenting over

Van de de 132.000 tieners die afgelopen jaar zijn uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken, hebben 18.000 tieners zich niet in laten enten. Met name in Zeeland en Amsterdam was de opkomst erg laag. Eén op de vier tieners besloot daar de vaccinatie niet te doen. Meningokokken is een levensgevaarlijke bacterie.

Over heel Nederland gezien kwam 86 procent van de tieners opdagen voor de inenting. Dit blijkt uit de gegevens van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). De getallen zijn erg verschillend per regio. Het lage opkomstpercentage in Zeeland staat in groot contrast met het opkomstpercentage in Drenthe van 92 procent. Zeeland behoort tot de bible belt, waar mensen zich uit geloofsovertuiging minder vaak laten inenten.

De opkomst in Zeeland en grote steden is op zijn minst zorgelijk te noemen. Volgens recente cijfers zijn er sinds 2015 al 41 mensen overleden aan meningokokken in Nederland. In 2018 overleden 22 mensen aan de bacterie. In de jaren vóór 2015 kwam meningokokken in Nederland slechts zelden voor. Om een verdere uitbraak te voorkomen worden dit jaar nog zo’n 860.000 14- tot 18-jarigen uitgenodigd voor een inenting.

Meningokokken is erg gevaarlijk voor jongeren. Van de jongeren tussen 14 en 24 jaar die de ziekte opliepen is 28 procent overleden. Jongeren verspreiden de ziekte op school en in het uitgaansleven. Volgens het RIVM beschermen jongeren niet alleen zichzelf met een inenting, maar ook hun broertjes, zusjes, ouders en opa’s en oma’s. Een opkomst van 80 procent geeft mogelijk niet genoeg groepsbescherming tegen de bacterie.

Vorig bericht
Beginnen met hardlopen
Volgend bericht
Aantal gebroken heupen bij ouderen met 12% gestegen

Ook interessant