Kunstmatige intelligentie moet kans op IC-heropname verkleinen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) probeert met kunstmatige intelligentie de kans op een heropname van patiënten op de Intensive Care te verkleinen. Met speciale AI-software wordt de kans op een heropname van een IC-patiënt voorspeld. Dit gebeurt op basis van beschikbare data over IC-opnames. Als de software goed blijkt te werken, dan zullen artsen voortaan ondersteuning van de software krijgen bij het maken van beslissingen rond het wel of niet ontslaan van IC-patiënten.

De AI-software maakt een berekening op basis van duizenden kenmerken van opnames en patiënten, zoals hartslag, bloeddruk en de diagnose. Deze data wordt vervolgens met een risico inschatting op een overzichtelijk dashboard weergegeven. Met de informatie, risico inschatting en de bijbehorende onderbouwing kan een specialist van de Intensive Care tot een beter en weloverwogen besluit komen over het wel of niet ontslaan van een IC-patiënt. Zo hoopt men te voorkomen dat patiënten te vroeg of juist te laat ontslagen worden van de afdeling. Het doel is om de kwaliteit van zorg, de patiëntervaring, de ligduur en druk op de IC-bedden te optimaliseren.

Een te vroeg ontslag komt met grote risico’s omdat een heropname vaak ernstige gevolgen heeft. Aan de andere kant zorgt een te laat ontslag voor onnodig lange ligduur, een vertraagd revalidatieproces, onnodige psychische klachten en een verhoogde beddendruk. De nieuwe ondersteuning zou een niet meer weg te denken techniek kunnen worden om meer op de patiënt toegespitste zorg op de IC toe te kunnen passen en risico’s te verkleinen.

Vorig bericht
De eiwit honger
Volgend bericht
Lockdown met drie weken verlengd

Ook interessant