Botox niet alleen voor cosmetische behandelingen

Bij botox wordt al snel gedacht aan cosmetische behandelingen, maar wist je dat de botox ook heel goed gebruikt kan worden voor medische doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behandelingen tegen migraine, spanningshoofdpijn of tandenknarsen. In dit artikel zullen we hier iets meer over vertellen.

Hoofdpijn behandeling

Om migraine en spanningshoofdpijn te verminderen, kunnen er verschillende delen van het gezicht en de nek worden behandeld met botox. Deze pijn wordt voornamelijk veroorzaakt door onwillekeurige spierspanningen. Door botox in deze gebieden te injecteren, zullen deze spieren zich ontspannen en dus minder hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Behandelgebieden hoofdpijnklachten

Voorhoofd en frons

Injecties met botox in het voorhoofd laten de spieren ontspannen. Zo verdwijnt de meeste spanning in het hoofd, in de nek en in de schouders. Deze behandeling geeft geen garantie dat de migraine aanvallen geheel zullen verdwijnen, maar de frequentie van de aanvallen neemt af en de pijn wordt minder.

Achterhoofd en nek

In dit gebied worden de botox injecties gegeven als de hoofdpijnklachten vanuit de nek komen.

Slapen

Het komt niet zo vaak voor dat er injecties in de slapen worden gegeven, maar in een enkel geval kan het noodzakelijk zijn.

De botox behandeling neemt gemiddeld niet meer dan 20 minuten in beslag. Er wordt met hele dunne naalden geïnjecteerd waardoor de behandeling meestal niet als pijnlijk wordt ervaren. Het effect van de behandeling is na een paar dagen merkbaar en houdt ongeveer 6 maanden aan.

Resultaat

Er is inmiddels onderzoek verricht naar de effecten van een botox-behandeling op migraine en de resultaten mogen er zijn. Gemiddeld genomen neemt de frequentie van de migraine aanvallen af van 7 dagen per maand naar 1 dag per maand.

Kosten

Na een consult kan onze arts je vertellen hoeveel ampullen er nodig zullen zijn voor de behandeling. Dit bepaalt voor een deel de prijs van de behandeling. Als je ervoor zorgt dat je een doorverwijzing van de huisarts krijgt, worden de kosten soms door de zorgverzekering vergoed. Vergeet echter niet om dit vooraf te informeren bij de verzekering om teleurstellingen te voorkomen.

Behandeling tanden knarsen

Bruxisme, meestal tandenknarsen genoemd, kan prima worden behandeld met botox. Immers, het zijn hier ook weer spieren die onwillekeurig samentrekken en zo het vervelende tandenknarsen veroorzaken. Een botox-behandeling neemt natuurlijk niet de oorzaak van het tandenknarsen weg, daar moet je zelf aan werken.

De spieren die het tandenknarsen veroorzaken zijn kauwspieren. We hebben twee soorten kauwspieren. In de meeste gevallen kan worden volstaan met het behandelen van de grote kauwspier. In een enkel geval moet ook de andere kauwspier behandeld worden.

De behandeling neemt ongeveer een half uur in beslag en het effect ervan is drie tot vier maanden. Daarna kan je de behandeling desgewenst opnieuw uit laten voeren. Na de behandeling duurt het ongeveer een week voordat je resultaat merkt en na twee weken heb je optimaal resultaat.

Tags: cosmetische behandelingen

Vorig bericht
AED elektroden: wat zijn het en moet ik ze vervangen?
Volgend bericht
Wat zijn veilige erectiepillen?

Ook interessant

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.