Bloedarmoede: snel moe en duizelig

Bloedarmoede wil niet zeggen dat je te weinig bloed hebt. Vaak wordt bloedarmoede ook ijzertekort genoemd. Maar het is een tekort aan het zogenoemde “hemoglobine” in het bloed.  Dit kan vermoeidheidsklachten en duizeligheid geven.

Ik ben erg vermoeid. Kan ik bloedarmoede hebben?

Huisarts Monique Tjon-A-Tsien geeft aan nu.nl aan dat dit goed mogelijk is. Maar dat er vaak ook andere symptomen zijn bij bloedarmoede. Zoals duizeligheid, hartkloppingen, zweten, bleekheid, hoofdpijn of het gevoel van flauwvallen.

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede wil niet zeggen dat je te weinig bloed hebt, maar dat er te weinig “hemoglobine” in het bloed is. Hemoglobine is een stof die er voor zorgt dat het zuurstof vanuit de longen door het hele lichaam gebracht wordt. Wanneer je dus te weinig hemoglobine hebt, krijgen de cellen in het gehele lichaam minder zuurstof. Dit kan de vele klachten veroorzaken.

Hoe kan bloedarmoede ontstaan?

Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Bij jonge vrouwen is de meest voorkomende oorzaak; hevige menstruatie. Ze verliezen daardoor zoveel bloed dat er een ijzertekort ontstaat. Ijzer is noodzakelijk om hemoglobine aan te maken.

Sommige bloedingen heb je niet aan de gaten, zoals bij maagzweren of darmpoliepen. Dit kan ook een bloeding en dus een ijzertekort veroorzaken.

Zijn er nog andere oorzaken?

Behalve een ijzertekort kan ook een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 bloedarmoede veroorzaken. Dit wordt vooral gezien bij mensen met darmproblemen of veganisten. Vitamine B12 zit enkel in dierlijke producten, wanneer je veganist bent, eet je deze producten niet. Hierdoor kan er een tekort aan hemoglobine ontstaan.

Hoe wordt bloedarmoede vastgesteld?

Doormiddel van bloedonderzoek kan bloedarmoede worden vastgesteld. De (huis)arts vraagt een bloedonderzoek aan. Hier wordt specifiek naar de hemoglobine waarde gekeken. Er is ook een extra test mogelijk de zogenoemde MCV (mean corpuscular volume). Dan wordt er vooral gekeken naar de oorzaak. Komt het door een voedingsstoffentekort of is er een ander probleem.

Hoe behandel je bloedarmoede?

De behandeling van bloedarmoede is afhankelijk van de oorzaak. Als het probleem de heftige menstruatie is, kan anticonceptie of een hormoonspiraaltje helpen. Als bloedarmoede ontstaat door voedingsstoffen tekort kan een diëtiste eventueel helpen. Bij ernstig tekort of een probleem in de opname van de voedingsstoffen in de darmen, kunnen ijzerpillen of vitamine B12-pillen of injecties worden gegeven.

Kan je bloedarmoede voorkomen?

Bloedarmoede is zeker niet altijd te voorkomen. Maar met gezonde ijzerrijke voeding, of gebruik van goede supplementen is het deels te voorkomen. Als de oorzaak zit in het eetpatroon. Ook het gebruik van foliumzuur tijdens een zwangerschap is noodzakelijk. En bij sommige mensen is structureel foliumzuur slikken nodig.

Wat is goede voeding bij bloedarmoede?

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten; vlees, melk en eieren. Ijzer zit vooral in peulvruchten en groene groente zoals courgette, spinazie, broccoli en andijvie. Maar ook gedroogd fruit, mosselen, kabeljauw, haring, noten en rood vlees bevat ijzer. Vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer uit het voedsel beter wordt opgenomen. Het is daarom aan te raden om de ijzerrijke producten te combineren met fruit zoals sinaasappels of kiwi’s.

Foliumzuur zit in spinazie, volkorenbrood, bonen en asperges. Vitamine C zorgt er voor dat het ijzer beter wordt opgenomen.

Vorig bericht
Zo bepaal je de juiste hoogte van je rollator
Volgend bericht
Cholesterol goed of slecht?

Ook interessant