Nationale week zonder vlees

Leefstijl, Voeding

Deze week (11 t/m 17 maart 2019) is het de week zonder vlees. Het elke dag eten van vlees is voor veel mensen niet meer van deze tijd. Steeds meer mensen eten steeds minder vlees.

Het initiatief voor de nationale week zonder vlees komt van Isabel Boerdam. Zij is oprichtster van de Hippe Vegetariër. Om het vegetarisch eten te promoten is in 2018 de eerste editie van week zonder vlees geweest.

Deelnemers hoeven niet direct te stoppen met vlees of vis eten. Deze week is ter bewustwording van de hoeveel vlees die we eten. En welke impact dit heeft op de natuur en op je eigen lichaam. Als je deze week geen vlees eet bespaar je:

  • 130 liter water. Deze hoeveelheid is nodig voor de productie van een week vlees voor één persoon.
  • 76 km autorijden. Een week geen vlees eten staat gelijk aan besparing van 13.3kg CO2. Dit komt neer op 76 km autorijden
  • 770 gram vlees. Een Nederlander eet gemiddeld 770 gram vlees per week.

Voordelen vegetarisch eten op de gezondheid

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen bij een meer plantaardig eetpatroon. Het voedingscentrum heeft aangetoond dat minder vlees of zelf vegetarisch eten gezondheidsvoordelen heeft. Meer plantaardig eten verlaagd de bloeddruk en verkleind de kans op hart- en vaatziekten. Dit zijn de twee grootste welvaartsziektes in Nederland.

Sporten en vegetarisch eten

Sporters zijn vaak wat terughoudend over het minder eten van vlees. Vlees is een goede bron van eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw. Sporters eten daarom meer eiwitten dan gemiddeld. Maar eiwitten zitten ook in plantaardige producten. Dus sporten en vegetarisch eten is goed mogelijk. Het kost wel extra moeite, maar het heeft gezondheidsvoordelen en is duurzamer.

Vegetarisch of veganistisch

Steeds vaker gaan mensen over naar het veganistische eetpatroon. Hierin worden helemaal geen dierlijke producten meer gegeten. Dus ook geen kaas, melk of eieren. Bij het veganistisch eetpatroon is er grote kans dat je niet genoeg vitamine B12 binnen krijgt. Diëtisten en het voedingscentrum adviseren ook om dit bij te slikken. Dit is ook vaak het argument dat het daarom niet goed is. Maar er is niks goed of fout.

Kies een patroon wat bij je past. Een paar dagen zonder vlees, of een eetpatroon met minder vlees is goed voor je gezondheid en het milieu. Waarom zou je daar niet aan mee willen helpen?

Vorig bericht
Tekort aan zorgverleners blijft aanhouden
Volgend bericht
Staatssecretaris wil dat bol.com boeken gaat weren die tegen vaccinatie pleiten

Ook interessant