Beter slapen zonder slaapmiddelen

Als je al een tijdje niet goed hebt kunnen slapen, kan het heel verleidelijk zijn om een slaapmiddel in te zetten. Je doet er goed aan hiervoor bij de huisarts aan te kloppen. De huisarts kan beoordelen of het gebruik van een medicijn om te slapen echt nodig is. Zo ja, dan schrijft de arts medicatie voor een korte duur. Met slaapmiddelen moet je namelijk erg voorzichtig zijn. Een dergelijk pilletje lijkt heel onschuldig, maar daar vergissen veel mensen zich in.

Waarom een slaapmiddel

Een slaappil zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt of langer doorslaapt. Om sneller in slaap te komen, zijn er de kortwerkende middelen. Langwerkende slaapmedicatie zorgen ervoor dat je langer door kunt slapen.

Hoe werkt een slaappil?

De meeste slaappillen werken op dezelfde wijze. Ze vertragen de hersenactiviteiten en zorgen er ook voor dat je minder stress of angst voelt. Daarnaast zorgen ze ook voor het verslappen van je spieren, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Nadelen slaapmedicatie

Met een slaappilletje los je het slaapprobleem niet op. Een groot nadeel is dat je lichaam op korte termijn al went aan het innemen van slaapmedicijnen, waardoor je voor hetzelfde effect steeds meer pillen nodig hebt. Je kunt ze beter niet langer dan 2 weken gebruiken, om niet het risico te lopen eraan verslaafd te raken. Als je dan besluit met de pillen te stoppen, kun je last krijgen van heel vervelende ontwenningsverschijnselen.

Bijwerkingen slaappillen

De werkzame stoffen in slaapmiddelen blijven lang in het bloed zitten. Er zijn pillen bij waarbij dat zelfs 2 dagen zijn. Dit veroorzaakt verlies van het geheugen, sufheid en een verminderd reactievermogen. Hierdoor ontstaan sneller ongelukjes. Ook kan het gebruik van slaapmedicatie leiden van hoofdpijn tot gevoelens van somber zijn. Gebruik je deze medicijnen in combinatie met alcohol, drugs of kalmeringsmiddelen dan kunnen de bijwerkingen veel erger zijn.

Alternatief

Het allerbeste om je slaapproblemen op te lossen, is het achterhalen van de oorzaak. Veel stress en zorgen, verkeerde leefgewoonten, een traumatische gebeurtenis en zelfs je leeftijd kunnen hier een belangrijke rol spelen.

Snelle tips om beter te slapen

Zorg dat je slaapkamer een aangename ruimte is die rust uitstraalt en waar je jezelf behaaglijk voelt. Voor een goede, gezonde nachtrust is een comfortabel bed met een goed matras een must. Een donkere kamer zorgt ervoor dat je niet wakker wordt of blijft van doorschijnend licht. Met gebruik van een slaapmasker wordt je ook minder snel wakker gemaakt door het licht. Een slaapmasker is ook bijzonder geschikt voor mensen die overdag moeten slapen omdat ze bijvoorbeeld regelmatig nachtdiensten draaien een uitkomst. Door het gebruik van een masker kun je je lichaam misleiden en laten denken dat het donker is.

Vorig bericht
Word je verkouden van airco’s?
Volgend bericht
Medicijntesten in Nederland

Ook interessant