Longen van ex-rokers herstellen beter dan altijd werd gedacht

Uit een nieuwe Britse studie blijkt dat de longen van ex-rokers beter herstellen dan altijd werd gedacht. Het was al bekend dat stoppen met roken nieuwe schade aan de longen voorkomt. Ook wisten wetenschappers dat het risico op longkanker afneemt als iemand stopt met roken.

De Britse wetenschappers hebben nu ontdekt dat het lichaam de beschadigde longcellen vervangt door gezonde longcellen. De beschadigingen die zijn opgetreden door het roken, worden tot 40% vervangen wanneer iemand stopt met roken.

In het onderzoek werden stukjes longweefsel van 16 personen vergeleken met elkaar. In deze groep zaten rokers, ex-rokers, volwassen die nooit gerookt hebben en kinderen. Het onderzoek was vooral gericht op cellen die tot kanker kunnen leiden.

Stoppen met roken heeft altijd zin

Voorheen werd gedacht dat de schade die door het roken gemaakt is, niet meer terug gedraaid kan worden. Peter Campbell, hoofdonderzoeker, geeft aan dat er hoop is voor rokers die willen stoppen. Deze studie toont aan dat de schade wel omkeerbaar is. Vaak stoppen mensen op latere leeftijd niet meer, omdat ze denken dat het geen verschil meer maakt. Maar het Britse wetenschappelijk onderzoek laat andere resultaten zien. Het is nooit te laat om te stoppen.

Het duurt wel enkele jaren voordat het lichaam de beschadigde cellen heeft vervangen voor nieuwe cellen. Maar zelfs bij deelnemers die meer dan 15.000 pakjes sigaretten hebben gerookt waren de resultaten aanwezig.

De resultaten van het onderzoek verschijnen komende week in een wetenschappelijk tijdschrift. Het onderzoek laat zeer positieve resultaten zien. Alleen is het aantal deelnemers niet zo groot bij dit onderzoek. Verder onderzoek zal moeten aantonen of de resultaten ook aanwezig zijn bij een groter aantal deelnemers.

Vorig bericht
Eerste mens-op-mens besmetting coronavirus in Europa
Volgend bericht
Vegetarische burgers, zijn ze wel zo gezond?

Ook interessant