Erectiestoornissen

In Nederland heeft ongeveer 14% van de mannen ouder dan 18 jaar wel eens last van een erectiestoornis. De patiënt kan geen erectie krijgen of niet (lang genoeg) behouden tijdens geslachtsgemeenschap.

Ongeveer 800.000 mannen of meer hebben wel eens last van een erectiestoornis zo blijkt uit recent gehouden onderzoek. Een erectiestoornis houdt in dat het geslacht van de man niet naar behoren wil functioneren tijdens seksuele gemeenschap. De man kan op deze manier dus geen erectie krijgen, dan wel behouden. Een erectiestoornis kan op elke leeftijd voorkomen en kan zowel lichamelijke als psychische oorzaken hebben. Het valt te begrijpen dat erectiestoornissen bepaalde negatieve gevoelens kan veroorzaken bij de patiënt.

Het belangrijkste bij een erectiestoornis om te doen, is erover praten met een specialist of huisarts. Deze zal middels een anamnese en lichamelijk onderzoek proberen te achterhalen wat de oorzaak is van de erectiestoornis. Wat de oorzaak zou kunnen zijn kan je vinden onder het kopje ‘oorzaken’.

Oorzaken Erectiestoornissen

Zoals gezegd kunnen er geestelijke en lichamelijk oorzaken zijn van een erectiestoornis.

Geestelijke oorzaken
Over het algemeen is er een psychische (geestelijke) oorzaak dat de aanleiding geeft tot een erectiestoornis. Een recent meegemaakt trauma, ernstige prestatiedrang, onzekerheid, minderwaardigheidscomplex, vervelende ervaringen op het gebied van seksualiteit, schaamte, depressie, stress, angst, misbruik/verkrachting, opvoeding (op seks heerst in sommige gemeenschappen een taboe). Als één van bovenstaande oorzaken de aanleiding geeft tot een erectiestoornis, dan is er de mogelijkheid om er met een therapeut/specialist over te praten. In de meeste gevallen kunnen er stapsgewijs progressie geboekt worden zodat uiteindelijk de erectie behouden kan worden. Elk stapje vooruit wordt dan als een prestatie gezien, wat uiteindelijk de geestelijke toestand bevordert.

Lichamelijke oorzaken
Er kunnen echter ook lichamelijke oorzaken zijn. Zo kunnen sommige medicijnen aanleiding geven tot een erectiestoornis, bv. cholesterol-remmers zijn hier berucht om.
Over het algemeen is de doorbloeding naar de penis niet goed. Men moet hierbij denken aan factoren als:

Uiteraard is de levensstijl ook van invloed op de prestaties in bed. Zo wordt o.a. roken, vet eten, weinig beweging en stress ontmoedigt.

Symptomen Erectiestoornissen

Hoewel de naam van de aandoening de dekking aardig laadt, verschilt een erectiestoornis per patiënt. Sommige patiënten zijn in staat om een erectie te verkrijgen bij seksuele opwinding, maar kunnen deze erectie niet behouden. Andere patiënten zijn helemaal niet in staat om een erectie te krijgen ondanks seksuele prikkeling.

Op de lange termijn kunnen psychosociale problemen voor komen. Als de erectiestoornis lange tijd bestaat en niet wordt behandeld, kan de patiënt zijn eigenwaarde verliezen en hierdoor een depressie ontwikkelen.

Diagnose Erectiestoornissen

De diagnose wordt in vrijwel alle gevallen gesteld door middel van een degelijke anamnese bij de huisarts. Deze past de juiste gesprekstechnieken toe om alle informatie op tafel te krijgen. In zeldzame gevallen is er extra lichamelijk onderzoek nodig om de diagnose te stellen. Dan kan de mate van erectie elektronisch in een speciaal daarvoor ingericht labaratorium worden gemeten, wanneer de patiënt seksueel prikkelende beelden te zien krijgt.

Behandeling Erectiestoornissen

De behandeling van een erectiestoornis verschilt per oorzaak. Zo kan er bij geestelijke oorzaken bepaalde psychosociale hulp worden aangeboden. Op deze manier kan de patiënt zijn frustraties t.a.v. seksualiteit ventileren en kan er dieper worden gezocht naar de werkelijke oorzaak achter de erectiestoornis. Vaak zitten er diepe negatieve emoties die nog geen plekje hebben gekregen. Ook onzekerheid, faalangst en een negatief zelfbeeld zijn hier voorbeelden van en kunnen door middel van verschillende therapieën worden verminderd en in potentie worden opgelost.

Bij lichamelijke oorzaken dient eerst de doorbloeding van de penis te worden onderzocht en eventueel te worden hersteld. Bij een medicamenteuze oorzaak kan een alternatief worden aangeboden. Is de erectiestoornis onoverkomelijk? Dan kan er viagra of andere erectie-opwekkende medicijnen worden aangeschaft. Let op, dit dient altijd op advies van een officiele huisarts te worden ingenomen. Op internet circuleren vaak onbetrouwbare en gevaarlijke medicijnen.