Wat is het gevaar van een hoge bloeddruk?

Afgelopen week was er veel nieuws over hoge bloeddruk. Veel mensen weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. Voornamelijk 30 plussers zijn hier niet bedacht op. Maar hoe gevaarlijk is een hoge bloeddruk? Hoe kun je de bloeddruk verlagen?

Hoe wordt een hoge bloeddruk gemeten?

De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Vaak gebeurt dit bij een huisarts, maar ook fysiotherapeuten hebben deze meter. Tegenwoordig zijn bloeddrukmeters ook in de winkel te koop. Op deze manier kan iedereen thuis de bloeddruk meten.

De bloeddrukmeter geeft twee getallen, de zogenoemde bovendruk en onderdruk. De bovendruk is de druk op de vaten wanneer het hart maximaal samentrekt. De onderdruk is de druk op de bloedvaten wanneer het hart weer ontspant. Bij elke hartslag komt er dus de bovendruk en de onderdruk op de bloedvaten.

De gemiddelde bloeddruk ligt tussen de 120-140 bovendruk. De onderdruk tussen de 60-90. Huisartsen kijken vooral naar de bovendruk. Tijdens sport of stress is het normaal dat de bloeddruk stijgt, maar deze moet nadien weer zakken.

Wat zijn de klachten bij een hoge bloeddruk?

Mensen met hoge bloeddruk hebben meestal geen klachten hiervan. Hierdoor is het een gevaarlijke aandoening is. Een hoge bloeddruk geeft namelijk wel een groot gezondheidsrisico. Bij langdurig te hoge bloeddruk, is de druk op de bloedvaten continu te groot. Hierdoor slijten de bloedvaten veel sneller. Door het slijten ontstaat er aanslag in de bloedvaten. Deze aanslag kan er voor zorgen dat het bloed niet meer goed stroomt of zelfs blokkeert.

Vaak geeft een hoge bloeddruk pas klachten als het te laat is. Bloedvaten slippen dicht en sterven dan af. Als dit gebeurt rondom in het hart of de hersenen wordt er van een hartinfarct of herseninfarct gesproken.

Kun je een hoge bloeddruk voorkomen?

Een hoge bloeddruk is deels erfelijk bepaald, maar voor het grootste gedeelte is het te voorkomen.

  • Stop met roken.
  • Probeer stress te vermijden.
  • Minder zout eten.
  • Meer bewegen.
  • Gezond eten.
  • Voorkom overgewicht.
  • Laat regelmatig je bloeddruk meten.

Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, kun je dit weer verlagen door een gezonde leefstijl. Wanneer het niet lukt, kan een huisarts medicijnen geven.

Welke etenswaren geven direct een hoge bloeddruk?

Drop en zoethoutthee geven direct een hoge bloeddruk. Wanneer je eenmaal een hoge bloeddruk hebt laat deze producten staan.

Komt hoge bloeddruk ook voor bij jongeren?

Ja, voorheen werd hoge bloeddruk onder de ouderdomsziekte geschoven. Maar tegenwoordig worden steeds meer 30 plussers met een hoge bloeddruk gezien. Dit is de groep met een groot risico. Deze groep meet nog niet geregeld de bloeddruk. Wanneer dit pas op de 50ste wordt gemeten, zijn de bloedvaten al 20 jaar overbelast.

Door een hoge bloeddruk kan ook nierschade, hartfalen, herseninfarct, aneurysma, etalage benen of een TIA ontstaan. Laat daarom met regelmaat je bloeddruk meten. Ook als je jonger bent.

Vorig bericht
Gezondheidsproblemen na behandeling niet-uitgezaaide borstkanker
Volgend bericht
Oncologen en wetenschappers waarschuwen tegen het anti-kanker dieet

Ook interessant