Warenautoriteit adviseert om geen servies van melamine met bamboe of maisvezels meer te gebruiken.

Gebruik geen serviesgoed meer waarin melamine kunststof met bamboe of maisvezels is verwerkt. Zoals koffiebekers, bakjes en babyservies. Dit adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag. De kans bestaat dat er teveel van de stof formaldehyde in je eten of drinken terechtkomt.

Tegenwoordig is veel plastic servies vervangen door bamboe of maisvezels servies. Bij veel van dit servies is ook de kunststof melamine gebruikt. Wanneer deze kunststof in contact komt met warmte kunnen de gifstoffen vrij komen. Dit kan leiden tot maagirritatie en maagzweren. Door dit advies laat NVWA dergelijke producten uit de winkel halen.

Er is ook een kamerbrief door minister Tamara van Ark (Medische Zorg) geschreven, waarin wordt geadviseerd het servies van bamboemelamine niet meer te gebruiken. Naast de NVWA adviseert ook Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRo) om bamboemelamine niet meer te gebruiken.

Importeurs en aanbieders van deze producten moeten van het NVWA deze producten direct uit de handel halen. Bij verdere verkoop, worden deze bestraft.

Consument kan beter deze producten niet meer gebruiken

Zowel de NVWA als het voedingscentrum informeren de consument dat zij deze producten beter niet meer kunnen gebruiken. Wanneer de consument stopt met het  gebruiken van deze producten, verdwijnen ook de gezondheidsrisico’s direct volgens Van Ark.

Melamine kunststof is niet geschikt voor baby’s of kleine kinderen

Het servies met alleen melamine kunststof wordt door het voedingscentrum afgeraden voor warm eten en drinken voor kinderen tot drie jaar. De Europese norm op dit moment voor melamine is niet beschermend voor kinderen volgens BuRo. Minister van Ark heeft dit onderwerp in Brussel op de agenda laten zetten.

Vorig bericht
Lockdown met drie weken verlengd
Volgend bericht
Alle voordelen van wandelen

Ook interessant