Voedingscentrum waarschuwt voor goudbruin gebakken eten

Goudbruin gebakken aardappels zien er lekker uit maar zijn niet gezond. Dit meldt het voedingscentrum vandaag in een nieuwe campagne. Knapperig en goudbruin gebakken eten zou de kans op kanker verhogen.

Met de campagne wil het voedingscentrum mensen vooral stimuleren goudgeel te gaan bakken. Dit beperkt de hoeveelheid acrylamide die we binnen krijgen. Acrylamide komt vrij als producten met veel zetmeel zoals aardappelen en granen verhit worden boven de 120 graden.

De stof acrylamide zit niet alleen in aardappelproducten zoals friet, chips, aardappelkroketjes en gebakken aardappelen, maar ook in koeken zoals biscuits, ontbijtkoek en in crackers en geroosterd brood. Ook in koffie is de stof aanwezig.

Bij inname van grote hoeveelheden van de stof is dit schadelijk. Volgens het voedingscentrum blijkt uit onderzoek dat acrylamide kankerverwekkend kan zijn voor dieren. Ondanks dat onderzoek op mensen beperkt is stelt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid dat acrylamide via voeding de kans op kanker kan verhogen.

Door gezond en gevarieerd te eten en niet teveel gefrituurd voedsel tot je te nemen, ben je volgens het voedingscentrum al op de goede weg. Daarnaast is het belangrijk ook tijdens het koken rekening te houden met de mogelijke risico’s. Door goudgeel in plaats van donkerbruin te bakken ontstaat er veel minder acrylamide. Licht gebakken friet bevat zo’n 80% minder acrylamide dan donker gebakken friet.

Vorig bericht
Minister wil gebruik van zware en verslavende pijnstillers afremmen
Volgend bericht
UMC ontvangt 5 miljoen voor productie goedkopere medicijnen

Ook interessant