Verzorging van je handen in de coronatijd

Je huid wordt op dit moment erg droog en raakt beschadigd door het vele handen wassen. Dit leidt tot minder bescherming tegen schadelijke indringers. Maar kan het coronavirus ook via de huid bij je binnendringen? En waar moet je op letten bij het het kiezen van een handcrème om een droge en beschadigde huid voorkomen?

Handcrème voorkomt een droge huid

Op het moment is er veel vraag naar handcrèmes. Dit komt doordat heel veel mensen kampen met droge en schrale handen door al het handen wassen. Het huidfonds heeft onlangs gewaarschuwd om een droge en beschadigde huid te voorkomen. Dit heeft tot een nog grotere vraag geleid.

Een droge en beschadigde huid geeft minder bescherming tegen bacteriën en schimmels, aldus het Huidfonds. Volgens Viroloog Marion Koopmans leiden droge handen niet tot snellere besmetting met het coronavirus. Het coronavirus kan namelijk niet via de huid binnendringen, maar hecht zich aan slijm en vocht. Het kan dus niet via de huid binnenkomen, ook niet door wondjes op je hand.

Het vetlaagje van je huid is belangrijk

Dermatoloog Menno Gaastra geeft wel aan dat door het vele handen wassen je handen uitdrogen. Water droogt de handen al uit, helemaal als met water en zeep gewassen wordt. Als je ook nog ontsmettingsmiddelen gebruikt zoals alcohol, dan gaat de uitdroging al helemaal snel. Door al het wassen met zeep en alcohol was je het beschermende vetlaagje van de huid af.

Wanneer je, je handen tussendoor niet insmeert met crème kunnen al binnen een week eczeemachtige klachten ontstaan. Denk hierbij aan roodheid en schilfers. Dit kan ook leiden tot pijn aan de handen.

Elke crème is goed

Probeer met regelmaat je handen in te smeren met crème tussen het wassen door. Dit is voor iedereen goed, maar als je handen al droog voelen of zelfs al barstjes vertonen moet je echt gaan smeren. Kies voor het smeren met een vette crème. Elke crème is goed als deze maar vet is. Of het nu handcrème, voetcrème of billencrème is. Dit is allemaal hetzelfde en vooral pure commercie volgens de dermatoloog.

Vaseline werkt door zijn vetheid heel goed als handcrème. Vaseline trekt niet snel in, maar dekt de huid juist af. Hierdoor verdampt er minder water waardoor je huid minder snel uitdroogt. Het nadeel van vaseline is dat je handen lang vet blijven. Om dit te voorkomen kun je vaseline mengen met een crème of glycerine.

(Body)lotion wordt afgeraden door Gaastra. Hier zit vaak veel water in, wat juist voor meer uitdroging zorgt. Wanneer water het hoofdbestanddeel is in lotions of crèmes belooft het niet veel goeds volgens Gaastra. Lees de etiket van de crème dus goed. Glycerine is ook niet vet genoeg.

Probeer crèmes met veel parfum te vermijden. Handen die niet in goede conditie zijn, krijgen sneller een allergische reactie.

Vorig bericht
Het belang van bewegen in coronatijd
Volgend bericht
Revalidatie na corona

Ook interessant