Verplichte werkschoenen in verschillende sectoren

Preventie

Op de bouwplaats is het verplicht om veiligheidsschoenen en een helm te dragen. Dit hoeft niet te betekenen dat het per se zwarte werkschoenen moeten zijn. Er zijn ook veiligheidsschoenen die modieus en sportief zijn zonder in te boeten op veiligheid. Dit zorgt ervoor dat je tegenwoordig ook trendy én veilig over de bouwplaats kunt lopen.

Sneaker met veiligheid

De werkschoenen in de vorm van sneakers zijn een voorbeeld dat veiligheid ook trendy kan. De architect en de gezondheidsminister kunnen de sneakers gewoon dragen bij de bezichtigingen. Vertel wel bij de uitvoerder dat het veiligheidsschoenen zijn anders wordt de toegang mogelijk geweigerd. De veiligheidssneaker van de merken Redbrick en Puma hebben een hoge veiligheidsklasse, maar lijken identiek op gewone sneakers.

S-normering veiligheidsschoenen

De schoenen hebben een klasse S-3 normering. Met name de zool biedt bescherming tegen voorwerpen. Scherpe voorwerpen kunnen niet in de schoen penetreren, waardoor geen voetletsel ontstaat. Verder heeft de schoen antislipzolen zodat uitglijden voorkomen wordt. Het is dus niet voor niets dat deze schoenen veelal in de bouw worden gedragen, maar ze zijn natuurlijk ook voor andere beroepsgroepen geschikt.

Veilig werken in de zorg

De sneaker veiligheidsschoen is ook voor dames verkrijgbaar. In de gezondheidszorg worden ze veelal in een witte variant gedragen. We hebben het dan specifiek over de witte veiligheidsklompen. Een goede pasvorm biedt een juiste ondersteuning bij veel lopen en staan. Naast de ondersteuning is hygiëne essentieel. Schoenen dienen daarom antibacterieel te zijn en dienen veelvuldig gereinigd te worden. Naast de schoen is het voetbed belangrijk. Het verdeelt de druk op de voet wat niet alleen comfortabel is, maar het voorkomt overbelasting.

Uitglijden is een risico

Vloeren van zorginstellingen zijn om praktische redenen glad. Dit betekent voor zorgmedewerkers een verhoogd risico op uitglijden. Een antislipzool is een wezenlijk preventie van dit risico. Er zijn specifieke normen van antislipzolen voor verschillende vloeren. De eigenschappen worden aangegeven met de termen SRA, SRB en SRC.

Schoenen horen bij de persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens het werk. Het is een onderdeel van meerdere beschermingsmiddelen die bepaalde beroepsgroepen nodig hebben om veilig te werken. Dat kan dus ook met modieuze schoenen. De minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kan het weten want hij heeft een zwak voor schoenen.

Vorig bericht
Alle voordelen van wandelen
Volgend bericht
Hernia operatie bij een kwart van de mensen niet zaligmakend

Ook interessant