Vegetarische burgers, zijn ze wel zo gezond?

Uncategorized

Minder vlees eten is op het moment de trend. Dit is beter voor de gezondheid, het milieu en het stikstofprobleem. Deze trend wordt ook opgepikt door alle supermarkten. Kijk maar eens naar de hoeveelheid vleesvervangers in de schappen van de supermarkt. En het worden er steeds meer. Maar zijn deze vleesvervangers wel zo goed?

Vegetarisch of flexitariër beter voor de gezondheid en milieu

Het is tegenwoordig genoeg bewezen dat minder vlees eten goed is voor de gezondheid en het milieu. Hiervoor hoef je echt niet vegetariër te worden. Het minderen of één of twee dagen geen vlees eten geeft al gezondheidswinst. Vlees, zowel rood vlees als wit vlees, geeft verhoogde kans op een aantal aandoeningen. De bekendste zijn een verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten. Voornamelijk het eten van rood vlees geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Zowel rood als wit vlees geeft een verhoging van het LDL-cholesterol. Het LDL-cholesterol wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd.

Gelukkig zijn wij mensen van nature al vooral planteneters. Het grootste gedeelte van onze voeding bestaat uit granen en planten. Maar is deze gezondheidswinst ook nog aanwezig door alle voorverpakte burgers en het vegetarisch gehakt? Zit hier niet veel te veel zout en conserveringsmiddelen in, wat ook weer een nadelig effect heeft op het LDL-cholesterol?

Vleesvervangers, wat zijn het?

Vleesvervangers zijn producten die qua voedingswaarden lijken op vleesproducten. Er is een verschil tussen bewerkte en onbewerkte vleesvervangers. De onbewerkte vleesvervangers zijn tofu, ei, tempé en peulvruchten. De bewerkte vleesvervangers zijn de kant- en klare producten, zoals burgers, gehaktballetjes, schnitzels etc.

De bewerkte vleesvervangers staan niet in de schijf van vijf, door de vele toevoegingen zoals zout.

Zijn de bewerkte vleesvervangers gezond?

Op het moment zijn er erg veel vleesvervangers, maar niet een vleesvervanger scoort heel goed. Ze bevatten allemaal teveel zout of suiker. Of ze hebben niet voldoende eiwitten of vitamine B12 om als echte vleesvervanger benoemd te kunnen worden. De vleesvervangers van de Ekoplaza scoren slecht op de hoeveelheid ijzer en vitamine B12. Dit komt omdat ze niet werken met toegevoegde vitamines. Het is dus geen goed alternatief en wordt niet geadviseerd in een gezond voedingspatroon.

Dit zijn de harde getallen. Maar een vleesvervanger kan best een gezonder alternatief zijn. Een hamburger heeft ook ontzettend veel zout, vaak nog meer dan de vleesvervangers. Ook gerookte zalm, schnitzels en andere vleessoorten bevatten veel zout. Vaak nog meer dan een vleesvervanger. Dus kijk naar vleesvervangers in het gehele plaatje van je voeding. Een vegetarische burger is vaak toch een beter alternatief dan een normale burger. Je eet niet iedere dag een hamburger, dus eet ook niet iedere dag een bewerkte vleesvervanger.

Conclusie

Bewerkte vleesvervangers worden niet geadviseerd in een gezond voedingspatroon. Maar het is vaak een goed alternatief om af en toe te eten. Een vegetarische burger bevat toch minder zout dan een normale hamburger. Het heeft de voordelen van plantaardig eten boven dierlijk eten. Kijk dus niet naar één product, maar bekijk je gehele voedingspatroon.

Vorig bericht
Longen van ex-rokers herstellen beter dan altijd werd gedacht
Volgend bericht
Minder hoofdpijn dankzij ledverlichting?

Ook interessant