Veel tieners gebruiken slaapmiddel op jonge leeftijd

Eén op de twintig jonge tieners slikt wekelijks een slaapmiddel. Het middel melatonine wordt hiervoor gebruikt en is te koop bij iedere drogist. Het gebruik van het slaapmiddel is niet zonder gevaar. Onderzoekers waarschuwen dat melatonine bij verkeerd gebruik de slaapproblemen kan verergeren.

Melatonine is een slaaphormoon dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Daarom wordt het verkocht als onschuldig. Het is een hormoon dat het lichaam al kent en dus niet vreemd is voor het lichaam. Melatonine wordt door de hersenen aangemaakt om het lichaam ’s avonds slaperig te maken. In Nederland wordt melatonine geadviseerd bij slaapproblemen.

Onderzoek melatonine bij kinderen

Erasmus MC in Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van melatonine bij jonge kinderen. Uit het onderzoek bleek dat gebruik van melatonine bij kinderen van 11 jaar al erg populair is. Ouders geven de kinderen de pilletjes om de korte of slechte slaap van hun kinderen te verbeteren.

De onderzoekers zijn geschokt van deze resultaten. De lange termijn effecten van melatonine zijn namelijk nog helemaal niet bekend. De dosering en het tijdstip van het nemen van de pilletjes is ook belangrijk. Het advies is, om bij kinderen met slaapproblemen eerst naar de huisarts te gaan.

Verstoord slaapritme door melatonine

Uit onderzoek bleek dat ongeveer een kwart van de kinderen slaapproblemen heeft. Het innemen van melatonine kan de biologische klok van slag brengen. Vooral wanneer het kort voor het slapen of juist ’s nachts wordt gebruikt.

De normale melatonine die het lichaam zelf aanmaakt is ’s ochtends uit het lichaam. Maar de extra geslikte melatonine is dan vaak nog niet afgebroken. Door de hoge dosering melatonine in de ochtend voelt het lichaam alsof het nog nacht is. De biologische klok gaat zich dan bijstellen naar een later tijdstip. Dit heeft een averechts effect. Het lichaam denkt pas veel later dan normaal dat het avond is. Hierdoor is inslapen nog lastiger, en wordt vaak weer extra melatonine gebruikt.

Melatonine kan helpen voor bepaalde mensen

Melatonine kan wel nuttig zijn voor bepaalde mensen en kinderen. Bij kinderen met autisme of ADHD kan melatonine voor een rustigere nacht zorgen. Maar vraag hierover wel advies over hoeveelheden en het tijdstip van innemen.

Ook kan melatonine helpen bij mensen die gevoelig zijn voor een jetlag. Maar dan alleen als je naar het Oosten reist (Azië). Ook hierbij geldt wel een strikt schema voor tijdstip en gebruik van melatonine.

Regelmaat belangrijker voor kinderen

Een kind is vaker geholpen met regelmaat van slaaptijden. Een 11-jarige heeft 9 tot 10 uur slaap per nacht nodig. Kinderen op een vast tijdstip naar bed brengen is belangrijk. Rust en regelmaat is belangrijk voor ieder kind. En wanneer een kind een keer een nacht slecht slaapt is er niets aan de hand volgens slaaponderzoeker Koopman-Verhoeff. Iedereen heeft weleens een minder goede nachtrust.

Probeer een kind een half uur voor het naar bed gaan niet bloot te stellen aan veel prikkels. Vooral fel licht of (tv)-schermen wordt afgeraden. Dit licht voorkomt juist de aanmaak van melatonine.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen benadrukt dat voorzichtigheid van het gebruik van melatonine bij kinderen nodig is.

Vorig bericht
Hitteplan werkt echt om ouderensterfte te voorkomen
Volgend bericht
Toename van gezondheidsklachten door lachgas

Ook interessant