De eerste patiënten zijn gestart met de revalidatie na een infectie met Covid-19. Het coronavirus is een heftig virus dat veel restklachten geeft. Revalidatie na corona is daarom erg belangrijk. Niet alleen voor patiënten die op de IC hebben gelegen of zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis, maar ook voor alle andere coronapatiënten.

Restklachten door het coronavirus

Patiënten die het coronavirus hebben doorgemaakt houden vaak lichte tot ernstige restklachten over. Vooral longproblemen, vermoeidheid, gewrichtsproblemen en verlies van conditie en kracht zijn veelgehoorde restklachten. Maar ook psychische en cognitieve problemen komen veel voor. De ernst van de restklachten is afhankelijke van de ernst van het virus.

Patiënten na een IC (intesive care) opname laten de meeste restklachten zien. Een lange IC-opname leidt sowieso al tot forse fysieke achteruitgang. Voor patiënten met Covid-19 is de verwachting dat ze hiernaast ook ernstige longaandoeningen overhouden van de infectie.

Revalidatie na het coronavirus

Door de fysieke achteruitgang en ernstige longproblemen na infectie met Covid-19, is het aan te raden om te gaan revalideren. Het revalideren kan op verschillende plekken. De patiënten na een IC-opname of met zeer ernstige restklachten starten vaak in een revalidatiecentrum. Waarna ze, als ze verder in de revalidatie zijn, verder revalideren bij een fysiotherapeut gespecialiseerd in corona nazorg.

Patiënten zonder IC-opname zullen direct starten met de revalidatie. Vaak is dit bij de fysiotherapeut. Het beste is dat er meer specialisten bij de nazorg zijn betrokken, zoals ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en psychologen.

De revalidatie zal zich vooral richten op verbetering van conditie en kracht. Maar ook ademhaling en de mentale gezondheid zal meegenomen worden in de revalidatie.

Fysiotherapie na corona

In samenspraak met een fysiotherapeut wordt een zorgplan opgesteld. Hierin wordt heel nadrukkelijk gekeken welke zorgprofessional het beste past bij de klachten. Als de nadruk meer ligt op spraak, voeding of psyche, dan zal het traject in eerste instantie hierop gericht zijn. Het is daarom van harte aan te raden op zoek te gaan naar zorgprofessionals die samenwerken bij de revalidatie.

Fysiotherapie zal zich vooral richten op het verbeteren van kracht en conditie. Dit kan door middel van conditietraining, krachttraining, ademhalingstraining en adviezen. De training wordt op maat gemaakt, wat voor de patiënt het beste is. Dit kan zowel digitaal, buiten als bij de fysiotherapiepraktijk zelf.

Vorig bericht
Verzorging van je handen in de coronatijd
Volgend bericht
Coronavirus kan ook de cellen in de darmwand infecteren

Ook interessant